Zapomeňte na složité kynutí: houbová omáčka a knedlík do hrnku

25.09.2025 18:28

Chcete si připravit tradiční českou klasiku rychle a bez zbytečné námahy? Vyzkoušejte houbovou omáčku s hrnkovým knedlíkem, který je nadýchaný a zvládne ho opravdu každý. 

houbová omáčka s knedlíkem_0925_A.Motlíková

Zapomeňte na složité kynutí knedlíku, přinášíme vám jednoduchý recept od foodblogerky Andrey Motlíkové, díky kterému připravíte chutný oběd raz dva. Tuhle krémovou omáčku plnou hub musíte vyzkoušet! 

Na přípravu budete potřebovat:

Omáčka:

250 g nakrájených čerstvých hřibů
1 menší cibule
1 sladká smetana
1 PL kysané smetany
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
špetka drceného kmínu
máslová jíška z 1 PL másla a 2 PL hladké mouky
sůl

Postup přípravy omáčky:

Cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle nebo oleji dozlatova. Přidejte houby a krátce poduste.

Poté přilejte vodu, vložte koření a osolte podle chuti. Vařte přibližně 15 minut. Pokud používáte houby, které modrají, prodlužte dobu vaření na 25 minut.

Mezitím připravte jíšku a nechte ji vychladnout. Do omáčky vlijte smetanu. Kysaná smetana by se měla nejprve smíchat s pár lžícemi horké omáčky, aby se nesrazila, a teprve potom ji vmíchejte do hrnce.

Přidejte jíšku, promíchejte a dochuťte podle potřeby.

Nechte povařit dalších cca 10 minut, aby omáčka získala správnou konzistenci.

Knedlíky (pro 4 osoby):

(hrnky o objemu cca 300 ml)
3 starší rohlíky
1 hrnek hrubé mouky (můžete dát i půl na půl polohrubou a krupičku)
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 hrnek mléka
3 vejce
sůl
tuk a mouka na vymazání a vysypání hrnků

Postup přípravy hrnkových knedlíků:

V misce smíchejte vejce s mlékem, přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.

Nakrájejte rohlíky na malé kostky (1x1 cm) a přidejte je do směsi.

Vše dobře promíchejte a nechte těsto odpočinout alespoň 15 minut.

Hrníčky vymažte tukem a vysypte moukou, přebytečnou mouku vyklepejte. Naplňte je připraveným těstem maximálně do ¾.

Do širšího hrnce vložte hrnky a nalijte vodu přibližně do poloviny výšky. Vařte 25-30 minut a ověřte špejlí, zda jsou knedlíky propečené.

Dobrou chuť!

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus 15 let 08_10