11.12.2024 15:28
11.12.2024 14:24
Šumavský Špičák zahájí o víkendu lyžařskou sezonu! Využijte slevy na skipasy
11.12.2024 13:01
Policie pátrá v souvislosti s krádeží v centru Plzně po muži na fotografii. Poznáte ho?
Pochutnejte si o víkendu na kachně! Výtečné kachní recepty
Už máte plán na víkendový oběd? Kachna bude určitě skvělou volbou. Jakou ale udělat ke kachním prsům omáčku? A co zkusit připravit divokou kachnu na slanině a červeném víně? Máme pro vás recepty...
Přinášíme vám kachní recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové. Ještě více receptů na zpracování kachny najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Kachní prsa s pikantní sladkokyselou omáčkou
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa
kořenící směs Havana kouřový gril (složení: cibule, pepř, paprika, směs bylinek a kouřová sůl)
čerstvý ananas
sůl
Na omáčku:
3 PL sójové omáčky
2 PL sladké nebo pálivé chilli omáčky
1-2 PL medu
2 PL rýžového octa (popř. bílého nebo červeného vinného octa)
3 PL vody
podle chuti ještě drcené chilli
Postup přípravy:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, osolíme z obou stran a do kůže vetřeme koření Havana kouřový gril. Necháme hodinu odležet.
Do kastrůlku vlijeme všechny ingredience na omáčku a provaříme. Dochutíme každý podle své chuti.
Na grilovací pánvi mezitím opečeme nasucho nejprve z obou stran ananas. Vyjmeme a udržujeme v teple. Na pánev položíme kůží dolů kachní prsa a opečeme dohněda. Obrátíme, taktéž opečeme i druhou stranu. Z obou stran tak cca 2 - 3 minuty. Poté maso vložíme do vyhřáté trouby na 220 oC na 8-10 minut, maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté. Do trouby můžeme dát prohřát i opečený ananas.
Při podávání maso nakrájíme na plátky, obložíme grilovaným ananasem a přelijeme omáčkou.
Divoká kachna na slanině, sušených švestkách a červeném víně
Na přípravu budete potřebovat:
očištěná divoká kachna
150 g slaniny
hrst sušených švestek
2 cibule
300 ml suchého červeného vína
8 kuliček jalovec a 5 nového koření
3 bobkové listy
kmín
máslo
sůl
Postup přípravy receptu:
Kachnu osolíme a posypeme kmínem. V pekáči na sporáku rozehřejeme máslo, na kterém zesklovatíme cibuli se slaninou, přidáme všechno koření a posekané švestky. Chvilku společně opékáme a poté podlijeme malinko vodou. Vložíme kachnu a přiklopíme a asi 10 min kachnu po obou stranách podusíme, abychom urychlili pečení v troubě. Po odpaření vody podlijeme vínem a dáme ještě přikryté do trouby asi na půl hodiny. Během této doby kachnu obracíme a podléváme výpekem. Po půl hodině pekáč odkryjeme a kachnu dozlatova dopečeme.
Podáváme se zelím, já dělala kedlubnové a bramborovými knedlíky.
Sušená kachní prsa na salátu
Na přípravu budete potřebovat:
1 kachní prso s kůží
200 g hrubé mořské soli
200 g třtinového cukru
5 cm zázvoru
drcený pepř (já použila citrónový)
Na salát:
1 zralá hruška
ledový salát, popř. kdo má rád, může přidat rukolu
pár vlašských ořeců
karamelizovaná cibule ( odkaz na ni viz. pozn.)
oliv. olej
bílý vinný ocet
sůl
Postup přípravy:
Kachní prso hodně opepříme, nesolíme. Do ploché misky vsypeme sůl s cukrem a nastrouhaným zázvorem, dobře vše promícháme a vložíme do směsi maso, kůží navrch, kterou také zasypeme směsí.
Zakryté necháme dva dny stát v lednici. Tekutina z masa zůstane v misce.
Kachní prsa se šalotkami a brusinkovou omáčkou
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
hrst šalotek
150 ml brusinkového džusu
100 ml červeného vína
1 PL demi glace nebo gelový bujon
čerstvý tymián
2 hřebíčky
hrubá sůl (použila jsem kouřovou)
čerstvě mletý pepř
Postup:
Kůži na kachních prsou nařežeme do mřížky, vetřeme do ní lístky tymiánu, pepř a hrubou sůl.
Spodní stranu pouze osolíme a opepříme. Maso nejprve opékáme kůží dolů a pak i z druhé strany. Přibližně 3 minuty z každé z nich. Já jsem si mezitím nakrájela na plátky brambory a dala je na plech vyložený pečícím papírem do rozpálené trouby na 220C. Maso jsem pak přendala na plech k bramborům. Maso necháme dopéct v troubě cca 7 minut. Maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
Na pánvi s tukem z kůže opečeme nakrájené šalotky, přilijeme k nim víno a brusinkový džus, vhodíme tymián a hřebíčky a necháme trochu odpařit a zredukovat. Nakonec přimícháme demi glace nebo gelový bujon. Pokud se použije pouze silný vývar, je nutné omáčku ještě znovu zredukovat. Z omáčky vyjmeme koření a snítku tymiánu, maso nakrájíme na plátky a podáváme.
Kachní prsa v limetovo citronové marinádě
Na přípravu budete potřebovat:
2 kachní prsa s kůží
sůl, pepř
Na marinádu:
2 vrchovaté lžíce citronovo limetové marmelády (koupeno v Lidlu)
2 PL sójové omáčky
čerstvý rozmarýn a tymián
cca 100 ml vývaru nebo vody na podlití
Postup:
Kachní prsa nařežeme na kůži do mřížky, osolíme je a opepříme.
Na marinádu smícháme v MW nebo ve vodní lázni rozpuštěnou limetovo citronovou marmeládu, sójovou omáčku a posekané bylinky. Touto marinádou zalijeme kachní prsa a dáme min. na 3 hodiny (lépe přes noc) marinovat. Můžeme je v marinádě otáčet, aby nasákly co nejvíce chutěmi.
Před pečením prsa z marinády vyjmeme, necháme marinádu dobře okapat do marinovací misky a maso důkladně opláchneme. Marináda je lepkavá a při prudkém opékání by se nám připálila. Maso osušíme a opečeme jej zprudka na pánvi nejprve kůží dolů, aby pustilo tuk a na kůži se vytvořila kůrčička. Poté krátce necháme zatáhnout i z druhé strany a přendáme na pekáček, který vložíme do trouby vyhřáté na 220 oC na 10 minut. Maso musí zůstat uvnitř růžové a šťavnaté.
Do výpeku na pánvi nalijeme marinádu, podlijeme vývarem nebo vodou a provaříme do požadované hustoty.
Maso vyjmeme a necháme cca 5 minut zabalené v alobalu odpočívat. Poté nakrájíme na silnější plátky a podáváme s omáčkou.
foto a recepty: Andrea Motlíková