RECEPTY: Na Velikonoce nesmí chybět mazanec. Tradiční, tvarohový, kořeněný...

31.03.2021 17:11

Velikonoce jsou tady a na stole by neměl chybět tradiční velikonoční mazanec. My vám přinášíme recepty hned na několik druhů mazanců. Všechny pro vás vyzkoušela foodblogerka Andrea Motlíková.

tvarohový mazanec1
kořeněné mazancekořeněné mazance1tvarohový mazanectvarohový mazanec1velikonoční mazanecvelikonoční mazanec_1

Tradiční mazanec:

Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750 g mouky ( dávám půl na půl hladkou a polohrubou )
180 g cukru krupice
180 g tuku ( používám máslo )
2 vejce
42 g droždí
350 ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky dá také do těsta
mandle na posypání
1 vejce na potření

velikonoční mazanec_1

Postup přípravy:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím. Můžete vypracovat samozřejmě i ručně.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečicím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 oC cca 30 - 40 minut, zkoušíme špejlí.

Tvarohový mazanec

Je to rychlé a jednoduché těsto, které se zaručeně povede každému. U nás se dělá bez rozinek, ale vy si je tam určitě přidejte, nejlépe namočené v rumu.

tvarohový mazanec

Na přípravu budete potřebovat:
250 g měkkého tvarohu
500 g hladké mouky
150 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 vanilinový cukr
2 lžíce rumu
5 lžic mléka
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1,5 prášku do pečiva
1 rozšlehané vajíčko na potření
mandle na posypání

Postup přípravy:
Nejprve vyšlehejte do pěny vejce s cukry, pak vmíchejte postupně změklé máslo, tvaroh, mléko, rum, citronovou kůru a nakonec prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto dobře propracujte.
Z těsta vytvarujeme bochánek, který nahoře můžeme nastřihnout do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180C dozlatova. Jestli je uvnitř upečený, zjistíme špejlí, na kterou se těsto již nebude lepit.

Kořeněné mazance

Letos jsem nepekla klasické mazance, ale vyzkoušela jsem podle vzoru anglických hot cross buns přidat voňavé koření. Kdysi jsem jedla ty pravé, ale nechutnaly mi na nich ty svétlé kříže, jsou takové bez chuti a tvrdé. Tak jsem zkombinovala koření s klasikou a za nás super.

kořeněné mazance

Na přípravu budete potřebovat:
500 g hladké mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
7 g sušeného droždí
200 ml mléka
1 vejce
špetka soli
kůra z jednoho citronu
1/4 KL sušeného zázvoru
1/4 KL skořice
1/4 KL mletého hřebíčku
1/4 KL mletého kardamomu
rozinky nebo sušené brusinky
plátky mandlí
vejce na potření

Postup přípravy:
Mouku prosejte do mísy, přisypte cukr, sůl, koření, droždí, citronovou kůru a promíchejte. Přidejte vejce, změklé máslo, rozinky a postupně přilévejte mléko. Důkladně propracujte v hladké nelepivé těsto. Nechte 1,5-2 hodiny kynout.
Těsto vyklopte na vál, znovu propracujte a vytvořte buď dva bochánky nebo několik menších. Nechte ještě alespoň 45 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180 °C, bochánky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte je vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 30-40 minut podle velikosti. Propečení zkuste špejlí.

foto a recepty: Andrea Motlíková / V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT