Rostou! Ale co s nimi? Recepty na vynikající houbové recepty!

06.10.2024 17:39

Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.

kotlík s houbami kotlík s houbami
Houby zapečené s brambory a smetanouhouby zapečene s brambory a smetanouhoubový kuskusHouby zapečené s brambory a smetanou1houbovy stroganoffliškykotlíkkotlík s houbamidrštková polévka z růžovek foto Andrea Motlíkovádršťková polévka z růžovek

Kuřecí kotlík s houbami a zeleninou

Hledáte inspiraci na parádní recept s houbami? Tak tohle je přesně, co potřebujete! Neskutečně voňavý a lahodný kuřecí kotlík s houbami nadchne i ty nejmlsnější jazýčky...

Na přípravu budete potřebovat:

  • 2 kuřecí stehenní plátky
  • 100g slaniny nebo uzeného boku 
  • čerstvé pevné lesní houby  
  • cuketu
  • červenou papriku
  • zelené fazolky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • koření gulášové, drcený kmín a uzená paprika 
  • olej
  • sůl

Postup přípravy receptu:

Maso, houby, cuketu, fazolky a papriku nakrájíme na kousky, cibulia slaninu na kostičky, česnek posekáme. Cibuli zesklovatíme na oleji, orestujeme s ní slaninu, přihodíme maso, osolíme, orestujeme a posypeme kořením, promícháme a podlijeme malinko vodou. Asi po 10 minutách přidáme houby a fazolky a po dalších 10 minutách zbytek zeleniny. Podle potřeby podléváme. Nakonec vmícháme posekaný česnek a můžeme zahustit tmavou jíškou nebo jak jsme zvyklí.

Houbový " Stroganoff "

Na přípravu budete potřebovat:

  • cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
  • 1 cibule
  • 3 PL zakysané smetany
  • 1 PL smetany na vaření
  • 1 P
  • L worcestru
  • 1 PL rajčatového protlaku
  • 1 kyselá okurka
  • 1 PL kaparů
  • 1 PL čerstvého kopru
  • špetka cukru
  • sůl
  • olej 

Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka: Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.

 

Houby zapečené s brambory a smetanou

Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)

  • čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
  • brambory
  • slanina
  • česnek
  • smetana
  • oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
  • čerstvý tymián
  • sůl

Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

 

Našli jste lišky? Tak hurá na tento recept. 

Lišky na slanině a majoránce


Na přípravu budete potřebovat:

  • čerstvé lišky
  • kvalitní slanina
  • cibule
  • drcený kmín
  • čerstvá majoránka
  • máslo
  • hladká mouka
  • trochu vývaru na podlití ( nebo vody)
  • sůl

Postup přípravy receptu:
Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme.
Podáváme nejlépe s pečivem.

Máte hodně růžovek? Uvařte si výtěčnou polévku.

"Dršťková" polévka z růžovek

Tuhle polévku určitě spousta z vás zná, dělává se i z hlívy, z které je taky skvělá. Ale když máte růžovky... Jenom pozor, nezaměnit za muchomůrku šedivku (i když ta není jedovatá, ale není prý příliš chutná ) nebo jinou jedovatou muchomůrku!



 Na přípravu budete potřebovat:

  • oloupané klobouky růžovek ( množství nechám na vás, samozřejmě čím více tím lépe )
  • 1 větší cibule
  • sádlo
  • 3 PL hladké mouky
  • sladká a pálivá paprika cca 1 PL vrchovatá
  • špetka drceného kmínu
  • majoránka
  • čerstvě mletý pepř
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1,5l vývaru
  • sůl

Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibuli, vmícháme mouku a upražíme jíšku. Přisypeme papriky, promícháme a zalijeme chladným vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a necháme 15 minut provářet. Pak vhodíme nakrájené houby, kmín, sůl a pepř a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku, pokud máte čerstvou, posekejte ji, a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme už jen posledních 5 minut.

 

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto a recepty: Andrea Motlíková

kotlíkhoubovy stroganoffhouby zapečene s brambory a smetanouliškydrštková polévka z růžovek foto Andrea Motlíková
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT