07.11.2024 20:08
07.11.2024 15:35
Novým plzeňským radním pro bezpečnost je Tomáš Kotora
07.11.2024 13:29
Hladinu Borské přehrady opět rozzáří plovoucí vánoční stromeček
Rostou! Ale co s nimi? Recepty na vynikající houbové recepty!
Milovníci hub si přijdou na své, houby rostou. Ale co s nimi? Tradiční houbovka nebo smaženice už vás neláká? Zkuste něco jiného, vynikající houbové recepty pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Kuřecí kotlík s houbami a zeleninou
Hledáte inspiraci na parádní recept s houbami? Tak tohle je přesně, co potřebujete! Neskutečně voňavý a lahodný kuřecí kotlík s houbami nadchne i ty nejmlsnější jazýčky...
Na přípravu budete potřebovat:
- 2 kuřecí stehenní plátky
- 100g slaniny nebo uzeného boku
- čerstvé pevné lesní houby
- cuketu
- červenou papriku
- zelené fazolky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- koření gulášové, drcený kmín a uzená paprika
- olej
- sůl
Postup přípravy receptu:
Maso, houby, cuketu, fazolky a papriku nakrájíme na kousky, cibulia slaninu na kostičky, česnek posekáme. Cibuli zesklovatíme na oleji, orestujeme s ní slaninu, přihodíme maso, osolíme, orestujeme a posypeme kořením, promícháme a podlijeme malinko vodou. Asi po 10 minutách přidáme houby a fazolky a po dalších 10 minutách zbytek zeleniny. Podle potřeby podléváme. Nakonec vmícháme posekaný česnek a můžeme zahustit tmavou jíškou nebo jak jsme zvyklí.
Houbový " Stroganoff "
Na přípravu budete potřebovat:
- cca 300 g čerstvých hub (použila jsem lesní směs a hlívu, lze připravit i ze žampionů...)
- 1 cibule
- 3 PL zakysané smetany
- 1 PL smetany na vaření
- 1 P
- L worcestru
- 1 PL rajčatového protlaku
- 1 kyselá okurka
- 1 PL kaparů
- 1 PL čerstvého kopru
- špetka cukru
- sůl
- olej
Postup přípravy:
Na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme houby, osolíme a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
Pak vmícháme rajčatový protlak, worcestr, pokrájenou okurku a kapary, podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme cca 10 minut. Promícháme si smetany s trochou omáčky, aby se prohřály a přidáme do pánve. Prohřejeme, dochutíme podle potřeby špetkou cukru a po odstavení přidáme nasekaný kopr. (Kdo nemá rád kopr, může dát zelenou petrželku. )
Poznámka: Název Stroganoff jsem dala záměrně do uvozovek, tak doufám, že to tak bude chápáno.
Houby zapečené s brambory a smetanou
Tento recept je pro tyto dny jako dělaný. V lese je totiž velmi mnoho pravých hřibů. A právě menší a tvrdé pravé hříbky se do tohoto jídla hodí nejvíce. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.
Budete potřebovat: (vše podle počtu osob)
- čerstvé a pevné menší houby i s nožkami
- brambory
- slanina
- česnek
- smetana
- oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín
- čerstvý tymián
- sůl
Postup přípravy:
V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180 oC a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200 oC a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.
Našli jste lišky? Tak hurá na tento recept.
Lišky na slanině a majoránce
Na přípravu budete potřebovat:
- čerstvé lišky
- kvalitní slanina
- cibule
- drcený kmín
- čerstvá majoránka
- máslo
- hladká mouka
- trochu vývaru na podlití ( nebo vody)
- sůl
Postup přípravy receptu:
Očištěné lišky podle velikosti nakrájíme. Na pánvi na másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli se slaninou, poté přidáme houby. Osolíme, okmínujeme a restujeme cca 5 minut, poté zlehka zaprášíme moukou a mícháme ještě asi 2 minuty. Podlijeme malinko vývarem nebo vodou a necháme 10 minut probublávat. Nakonec vsypeme posekanou majoránku, promícháme a odstavíme.
Podáváme nejlépe s pečivem.
Máte hodně růžovek? Uvařte si výtěčnou polévku.
"Dršťková" polévka z růžovek
Tuhle polévku určitě spousta z vás zná, dělává se i z hlívy, z které je taky skvělá. Ale když máte růžovky... Jenom pozor, nezaměnit za muchomůrku šedivku (i když ta není jedovatá, ale není prý příliš chutná ) nebo jinou jedovatou muchomůrku!
Na přípravu budete potřebovat:
- oloupané klobouky růžovek ( množství nechám na vás, samozřejmě čím více tím lépe )
- 1 větší cibule
- sádlo
- 3 PL hladké mouky
- sladká a pálivá paprika cca 1 PL vrchovatá
- špetka drceného kmínu
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- 3-4 stroužky česneku
- 1,5l vývaru
- sůl
Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibuli, vmícháme mouku a upražíme jíšku. Přisypeme papriky, promícháme a zalijeme chladným vývarem. Jíšku dobře rozmícháme a necháme 15 minut provářet. Pak vhodíme nakrájené houby, kmín, sůl a pepř a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme rozemnutou majoránku, pokud máte čerstvou, posekejte ji, a rozdrcené stroužky česneku. Vaříme už jen posledních 5 minut.
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto a recepty: Andrea Motlíková