13.12.2024 17:56
13.12.2024 13:24
Plzeňští strážníci pomohli muži, který pomýšlel na sebevraždu
13.12.2024 9:22
Bazén v nové nafukovací hale na Slovanech se otevírá veřejnosti - FOTKY
Čerstvé ryby ze sádek nabízí plzeňská vodárna poprvé ve venkovním stanu
Od pondělí 20. prosince se před starou halou plzeňské vodárny otevřel venkovní stan s předvánočním prodejem ryb. Jaké ryby ze sádek tu můžete zakoupit? A jaké zpestření je tu připravené pro děti? Čtěte v článku
Sádky plzeňské vodárny se nacházejí nedaleko Škodaparku na Slovanech v Malostranské ulici. Čerstvé ryby jsou ze sádek lidem na prodej po celý rok. V předvánočním čase si ale letos stejně jako předchozí roky chodí lidé hlavně pro kapry.
„Letos poprvé Vodárna Plzeň zavedla prodej ve venkovním stanu. Je to dané tím, že objemy se zvedají, a když jsme měli jedno výdejní místo, lidé museli stát zbytečně dlouhé fronty. Doufáme, že když jsme prodej přesunuli ven, bude to o něco lepší. A samozřejmě také kvůli koronavirové situaci je lepší, když se lidé neshromažďují uvnitř, ale mohou být venku na čerstvém vzduchu,“ říká provozovatel rybích sádek Jan Mikač.
Prodejní stan otevřel pro veřejnost v pondělí 20. prosince a otevřen je každý den od 8 do 16 hodin. Poslední den, kdy bude možné si rybu zakoupit, bude ve čtvrtek 23. prosince do 16 hodin odpoledne. Pokud ale bude zájem, otevírací doba se může prodloužit.
„Málo kdo z lidí ví, že rybí maso v lednici ještě zraje 24 hodin. Proto je samozřejmě nejlepší si koupit čerstvou rybu, než vakuovaně zabalenou v obchodě. Venku nabízíme nejen kapry, máme i štiky, amury, jesetery, pstruhy nebo candáty,“ uvedl Jan Mikač.
I přes velký výběr se stejně jako předchozí roky drží tradice kaprů, kteří tvoří devadesát procent prodaných ryb.
„Lidé si kupují hlavně kapry, poté si berou lososovité ryby jako je pstruh nebo siven. O dravé ryby, které nabízíme, není až takový zájem, spíše je to pro lidi takové zpestření,“ říká Jan Mikač.
Průměrná váha letošních kaprů je kolem 3,2 kilo, takže jsou zde k prodeji spíše větší ryby.
„Když je ryba větší, máme zkušenost s tím, že je i chutnější. Je to tím, že větší ryba je mastnější a tuk, je nositelem chuti. Zase ale nesmí být kapr až moc velký, protože je až příliš tučný a to spousta lidí už nemá rádo,“ vysvětluje Jan Mikač.
Ryby prodejci zpracují podle přání zákazníků. Kapra si můžete nechat vykuchat, stáhnout nebo filetovat. „Akorát neobalujeme a nesmažíme,“ dodává s úsměvem Jan Mikač.
U prodejního stanu je také pro děti uděláné malé „akvárium“ s jesetery, které mohou pozorovat, během toho, co jejich rodiče nakupují.
„Když si pro vánoční rybu přijdou rodiče s dětmi a zrovna tu jsou v dobu, kdy je tu nákupní špička, tak si ve frontě odstojí třeba patnáct až dvacet minut. Během toho, co rodiče nakupují, se mohou děti zabavit připraveným ‚akvárkem‘ s jesetery. My jsme se na děti zaměřili celoročně, od ledna pro ně máme opět připravené rybaření ve velkém bazénu uvnitř. Některé děti tady vidí ryby nebo drží prut úplně poprvé, je tedy skvělé poskytnout jim možnost, naučit se něco úplně nového. Podle rodičů dokonce spousta dětí, které dříve nejedly ryby, si ji potom co ji samy uloví, i rády dají,“ uzavřel Jan Mikač.
Jan Mikáč chová v sádkách bývalého areálu plzeňské vodárny ryby už osm let. Rybám se v sádkách daří velice dobře a vydrží i mnohem déle, než by bylo obvyklé. Chování ryb zde pochválil i ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček, podle kterého se rybám daří takhle dobře hlavně díky práci Jana Mikáče.
foto: QAP