Pivovar pasoval dva nové bednáře, hned začali vyrábět 170litrové sudy

16.05.2012 10:24

V bednárně pivovaru Plzeňský Prazdroj byli v úterý 15. května slavnostně přijeti dva zaučení tovaryši mezi mistry bednáře. Pivovar je jedním z posledních míst v Evropě, kde ještě bednáři pracují!

pf-2a2-9237
pf-2a2-9237pf-2a2-9255pf-2a2-9309

V bednárně Plzeňského Prazdroje byli v úterý 15. května slavnostně přijeti dva zaučení tovaryši mezi mistry bednáře. Nově pasovaní bednáři  už pracují na 170litrových sudech k oslavě 170. výročí pivovaru a piva Pilsner Urquell!

Po třech letech učednické práce ve starobylém řemesle konečně vstoupili Ladislav Brůha a Karel Hofman do cechu bednářského. "Součástí přijímací zkoušky byla závěrečná práce na 38hektolitrovém ležáckém sudu, takzvané bednění dna. Následoval tradiční bednářský pohlavek dle starého zvyku a poté představení výroby prvního z deseti 170litrových sudů, které bednářská parta zhotovuje pro letošní oslavy 170. výročí společnosti Plzeňský Prazdroj a piva Pilsner Urquell," prozradil mluvčí pivovaru Jiří Mareček.

Po přijímacím rituálu byl představen takzvaný jubilejní 170litrový sud, jeden z těch, které se stanou součástí oslav 170. výročí zrodu společnosti Plzeňský Prazdroj a ležáku Pilsner Urquell.

Bednáři v Prazdroji jsou jedni z posledních v Evropě

"Plzeňský Prazdroj je jedním z posledních míst v Evropě, kde se zachovává řemeslná zručnost pivovarských bednářů. Bednáři stavějí a opravují sudy náročnými klasickými postupy, které si předávají z generace na generaci. Pro zachování řemesla je proto důležitá výchova dalších nástupců mistrů pivovarských bednářů," vysvětlila Jindřiška Eliášková, manažerka cestovního ruchu a historického dědictví společnosti Plzeňský Prazdroj, a dodala: "V Pivovarském muzeu ve Veleslavínově ulici v Plzni je do konce května otevřena velmi zajímavá výstava "Starobylé řemeslo bednářské". Její návštěvu doporučuji všem, kteří mají zájem se dozvědět zajímavosti o tomto dnes již skutečně velmi vzácném řemesle."

Prazdroj doslova hýčká bednářský um nejen z úcty k tradici, ale i z praktických důvodů. "Pivo zrající postaru v dubových sudech pivovarských sklepů slouží k trvalému porovnávání s pivem vyráběným s pomocí moderních technologických zařízení," poznamenal Mareček.

Počátky bednářského řemesla se datují od 8. století a ve středověku bývalo tzv. čestným zaměstnáním. Nemohl jej vykonávat syn metaře, kata či hlídače dřeva aj. I dnes si tato profese klade poměrně vysoké nároky. Plzeňský Prazdroj, jehož původní bednárna vznikla hned při založení pivovaru v roce 1842, vyhledává adepty bednářského řemesla mezi zkušenými truhláři.  V současné době pracuje v pivovaru 7 bednářů.

"Práce se dřevem, zvláště pak na dubových ležáckých sudech a kvasných kádích, je krásným tradičním řemeslem a určitě mě těší dnešní pasování na bednáře. Od starších kolegů je ale v této těžké poctivé práci stále co se učit," svěřil se jeden z nových bednářských mistrů Ladislav Brůha. "Oba, já i Láďa, jsme vyučení truhláři, práce se dřevem nám učarovala už dávno, ale bednařina, zvláště ta pivovarská, je vzácné a starobylé řemeslo. Proto jsme se pro něj rozhodli. A že je s ním spojena i spousta dřiny – no, je to opravdu chlapská práce," dodal s úsměvem Karel Hofman.

Samotné dřevo, z kterého se sudy a kádě vyrábějí, podléhá přísnému výběru. Na výrobu pivních sudů se používá výhradně dubové dřevo, přičemž porážené duby musí mít v průměru více než 70 cm a do výšky 10 m nesmí růst větve. Duby se těží v místech, kde je tvrdší podloží a stromy rostou pomalu. Minimální přírůstek, tedy letokruhy blízko sebe, je důležitá vlastnost dřeva, aby sud neprotékal. Nejvhodnější doba těžby je v zimě: ve fázi vegetačního klidu neobsahují stromy tolik mízy. Než se dřevo použije na výrobu sudů, musí schnout přirozenou cestou v takzvaných štosech minimálně 6 let.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT