Chystá se velká podzimní cyklojízda

15.09.2013 18:58

Cyklojízda je oslavou městské cyklistiky a ukazuje, že i lidé na kolech a koloběžkách mají v městské dopravě své místo. Cyklojízda upozorní i na překážky, s nimiž se lidé na kolech v Plzni potýkají.

Iniciativa Plzeň na kole zve ve čtvrtek 19. září na Velkou plzeňskou podzimní cyklojízdu. Zve na ni všechny, kteří rádi po městě na kole jezdí nebo by na něm rádi jezdili a zatím se trochu bojí.

Začátek Velké plzeňské podzimní cyklojízdy je v 17.00 hodin u Andělíčka na náměstí Republiky.

"Cyklojízdu zahájíme v pět hodin na náměstí Republiky u Andělíčka, kde se po přibližně 5 kilometrech v klidném tempu opět zastavíme, abychom následně dojeli až d cíle na zemním valu u Ježíška, kde všechny zúčastněné chystá koncert pořádaný ve spolupráci s Evropským hlavním městem kultury 2015. Cyklojízda je společná projížďka, žádný cyklistický závod. Je především setkáním pro lidi, kteří si myslí, že kolo do města patří jako rovnoprávný dopravní prostředek. Ve stejném dnu jako v Plzni proběhnou městské cyklojízdy i v Brně nebo Českých Budějovicích," uvedl Petr Vaněk, mluvčí pořádající iniciativy Plzeň na kole.

Na schůzce s náměstkem primátora pro dopravu Miloslavem Šimákem ve středu 11. září 2013 předali zástupci pořádající iniciativy Plzeň na kole podpisy více než 400 Plzeňanek a Plzeňanů, kteří podpořili výzvu za lepší podmínky pro městskou cyklistiku v Plzni. Ta vyzývá město k větší iniciativě například v oblastech instalace kvalitní stojany pro kola na potřebná místa, chybějícího propojení cyklostezek v centru města, zpřístupnění vybraných jednosměrných komunikací pro cyklisty v obou směrech a dalších.

"Na předchozí cyklojízdu dorazily více než tři stovky Plzeňanek a Plzeňanů, čímž se stala početně rekordní plzeňskou cyklojízdou. I tím se potvrdil trend neustálého a viditelného nárůstu počtu těch, kteří po Plzni jezdí a chtějí jezdit na kole. Na podzimní cyklojízdu jsme pozvali na kolo i všechny plzeňské zastupitelky a zastupitele, aby se sami přesvědčili, kolik lidí se po Plzni pohybuje na kole a zamysleli se, jestli pro ně město nemůže dělat víc, než dělá. Jsme přesvědčeni, že Plzeň ani zdaleka nevyužívá potenciálu, který se v cyklistické dopravě skrývá," doplnila Lucie Hemrová, členka iniciativy Plzeň na kole.

FOTO: Plzeň na kole

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24