QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cyklistům znovu slouží cyklobusy! Zavádějí se i nové spoje

03.05.2014 8:04

Cyklobusy v regionu opět zahájily svoji sezónu. Z Plzně jezdí cyklobusy o víkendech a státních svátcích do českého lesa, zajedou do okolí Hracholusek a také do Brd.

Ilustrační foto Karosa

Společnost ČSAD autobusy Plzeň opět zahájila provoz oblíbených cyklobusů. Speciální autobusy, které přepravují také kola, vyjedou znovu například do okolí Horšovského Týna, Přimdy, Hracholusek a nově například Brdský cyklobus bude jezdit i z Příbrami až na vrcholky Brd do Míšova.

Cyklobusy společnosti ČSAD autobusy Plzeň jezdí o víkendech a státních svátcích a jejich provoz bude pokračovat až do září, kdy se ukončuje hlavní cyklistická sezóna. "I pro letošní sezónu zařazuje dopravce ČSAD autobusy Plzeň a.s. několik novinek, které jistě zaujmou. Jedná se především o nové spoje z Příbrami na vrchol Brd do Míšova a zpět. Byla také zahájena spolupráce s unikátním Atom muzeem právě v Míšově se slevu na vstupném. Cyklobusy nejsou ovšem určeny jen pro kolaře. Mohou je využít jak pěší turisté, tak běžní cestující mezi jednotlivými zastávkami autobusové linky," říká Zbyněk Hupák ze společnosti ČSAD autobusy Plzeň.

Brdský cyklobus zajíždí nově i z Příbrami do Míšova. Rezervace míst je možná také přes internet...

V letošním roce opět vyjíždí Cyklobus Český les, který jede po trase Plzeň - Nýřany - Horšovský Týn - Bělá n. Radbuzou – Železná a od loňska dokonce až do Přimdy. Stejně tak už je v provozu i Cyklobus Mže, který mohou zájemci využít na trase z Plzně kolem Hracholuské přehrady přes historická města Stříbro, Bor či Tachov a doveze cestující do severní části Českého lesa.

Brdský cyklobus v letošní roze prodlužuje svoji trasu, což je hlavní letošní novinkou. Už od roku 2008 jezdí autobusy s cyklovleky na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy - Rožmitál p. Třemšínem – Příbram a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků. Letos jsou zavedeny i nové spoje Příbram – Míšov a opačně.

Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami.

Rezervace jízdenek je možné dělat i po internetu a cena za přepravu kola je jednotná - 30 korun.

"Cena za přepravu osob v uvedených cyklobusech se řídí dle zvláštního ceníku za ujetý kilometr. Je však poskytována řada slev. Držitelé karet ISIC/ISTC obdrží 20% slevu, platí i sleva na žákovské jízdné a cestující platící čipovou kartou ČSAD ušetří dalších 5 % z ceny. Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 korun za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20 korun," dodává Zbyněk Hupák.

Je možné také koupit rodinné jízdné pro skupiny dvou dospělých a až tří dětí do 15 let, navíc přeprava kol pro děti do 6 let je zdarma, stejně jako přeprava složitelných kočárků. 

Informace o jízdních řádech a další podrobnosti k provozu najdete na www.csadplzen.cz/cyklobus .

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24