QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Olympiáda dětí a mládeže skončila. Plzeňský kraj skončil čtvrtý

19.06.2015 10:51

Letní olympiáda dětí a mládeže vyvrcholila v Plzni závěrečným ceremoniálem. Celkemse v průběhu čtyř dnů rozdalo na 150 sad medailí. Do Plzně dorazila i řada známých sportovních osobností.

Foto_ Z. Vaiz_olympic.cz (10)

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže, které od neděle probíhaly v Plzni, vyvrcholily ve čtvrtek večer předáním posledních medailí a závěrečným ceremoniálem na náměstí Republiky. během ceremoniálu také zhasl olympijský oheň a štafetu her převzal Ústecký kraj, kde se bude konat zimní olympiáda.

V podstatě pět dnů patřila Plzeň mladým sportovcům. V rámci letní olympiády dětí a mládeže se do západočeské metropole sjelo téměř dva a půl tisíce sportovců ze 14 krajů České republiky. Během medailových ceremoniálů bylo předáno 150 sad medailí, o které se účastníci utkali v celkem osmnácti sportovních odvětvích.

Unikátní na celé olympiádě byl i fakt, že poprvé od vzniku akce se všechna sportovní klání odehrála v jednom jediném městě.

"Olympiáda byla velmi kladně hodnocena jak u veřejnosti, tak u výprav z jednotlivých krajů. Na všech sportovištích byly cítit emoce a ochozy plné diváků vytvářely sportovcům skvělou atmosféru. Věřím, že pro všechny účastníky bude Letní olympiáda dětí a mládeže v Plzeňském kraji nezapomenutelným zážitkem,“ říká hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Během uplynulých dnů se tak v Plzni vystřídala i celá řada sportovních hvězd. Do Plzně dorazila například Kateřina Neumannová, Eva Samková, Daniel Málek, Vavřinec Hradilek nebo Matt Emmons či Jiřina Ptáčníková.

"Velmi závidím této generaci, že má možnost prožít takovou akci, kde se sportovci potkávají napříč různými sportovními odvětvími a všichni fandí a pomáhají tomu druhému. Když jsem byl v jejich věku, žádná akce tak velkého formátu nebyla. Vidím v tom velkou sílu a krásnou myšlenku, jak celkově pozastavit propad sportující mládeže. Plzeňskému kraji a všem pořadatelům gratuluji ke skvělé organizaci a jsem velmi rád, že jsem se mohl, alespoň symbolicky v roli ambasadora házené, této akce zúčastnit,“ uvedl nejlepší házenkář světa za rok 2010 Filip Jícha.

Ze všech výprav nasbíral nejvíc medailí výběr Středočeského kraje, na druhém místě skončila Praha, na třetím Moravskoslezský kraj a čtvrtou pozici obsadili domácí sportovci z Plzeňského kraje, kteří vybojovali 43 medailí.

"Olympiáda udělala velký skok dopředu, hlavně v oblasti medializace. Zaujala ve všech regionech, web olympiády navštívilo přes 100 tisíc lidí, takže je vidět, že i mládežnický sport a krajské reprezentační výběry jsou zajímavé. Z toho máme obrovskou radost. Děkuji organizátorům za jejich nasazení a zejména mladým dobrovolníkům, kteří se do organizace her neuvěřitelně aktivně a zodpovědně zapojili,“ řekl místopředseda ČOV Filip Šuman.

Olympijská štafeta nyní putuje do Ústeckého kraje, který bude v lednu příštího toku hostit Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže.

Foto: Z. Vaiz/olympic.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24