Pfans chtějí žalovat pražskou nemocnici i ochranku Edenu aneb jak to tehdy bylo?

06.12.2010 21:49

Po posledním ligovém utkání Viktorky došlo k napadení plzeňského fanouška, který je nyní v umělém spánku. Pfans chystají žalobu nejen na ochranku, která ho napadla, ale i na pražskou nemocnici, která fanouška propustila s prasklou lebkou. Informoval o tom právník Pfans.

IMG_6744

V pondělí 6. prosince oznámil právní zástupce plzeňských fanoušků Pfans, že klub i rodina zraněného Davida Bakaly chtějí podat trestní oznámení na ochranku stadionu v Edenu i na postup nemocnice ve Vinohradech, která propustila Davida Bakalu domů s prasklou lebkou.

Právní zástupce fanouška i Pfans uvedl, že mají k dispozici videa i svědky celé události, která se stala v listopadu na posledním ligovém utkání Viktorky. "Od trestního oznámení čekáme to, že policie dopadne pachatele a ten bude za svůj čin spravedlivě potrestán u soudu," řekl právník Antonín Dejmek. "Také jsme oslovili dva lékaře a jednoho znalce, aby posoudili postup nemocnice Královské Vinohrady, která Davida Bakalu propustila s prasklou lebkou. Podle našeho, podotýkám zatím laického, názoru mu neposkytla potřebnou péči. Proto jsme oslovili tři odborníky," dodal Dejmek. Dodal také, že případ už neřeší pražské obvodní oddělení, ale kriminálka, která jej řeší jako těžké ublížení na zdraví.

"My zvažujeme podnět k disciplinárnímu řízení proti klubu Bohemians 1905. Není snad jen náhodou, že dvě naše zranění se stala zrovna na stadionu v Edenu," uvedl za klub viktoriánů Jarda Hamouz. Tím druhým zraněním měl na mysli fanouška, který byl zraněn dlažební kostkou také v Edenu. Hamouz ještě dodal, že klub Bohemians 1905 o incidentu podle  svých slov nevěděl a vyjádřil podporu Davidu Bakalovi i Plzni.

Jak to tehdy bylo?

"Celý zápas probíhal bez problémů, dokonce jsme s naším antikonfliktním týmem před zápasem navštívili velitele ochranky a policie, abychom jim, jako to vždy děláme všude, předali za Pfans můj telefon a telefon pana Dejmka jako právníka klubu. Vždy je prosíme o to, aby v případ jakéhokoli konfliktu kontaktovali nás. Jak jsem řekl, celý zápas až do onoho osudného okamžiku probíhal bez problémů i přesto, že jsme prohráli. Atmosféra vůbec nebyla bojová. Zhruba po čtvrt hodině, kterou jsme čekali na stadionu, jako to vždycky při zápasech venku bývá, jsme chtěli k autobusům. Ty jsme měli zaparkované přímo u stadionu takže tam žádné konflikty a napadení nehrozilo. Našim fanouškům se  to držení samozřejmě nelíbilo. A David měl tu smůlu, že stl mezi tím davem a ochrankou. A najednou bez varování a příčiny dostal ránu pěstí od jednoho člena ochranky. A tím, že to nečekal, nekontrolovatelně upadl a praštil se do hlavy o zem. Následkem toho došlo u něj k bezvědomí. Během asi 7 minut si ho odvážela záchranka na Vinohrady," popisuje bratr fanouška Roman Bakala a pokračuje: "V nemocnici bratra vzali na rentgen a po asi 2,5 hodinách vyšetření ho propustili domů s tím, že to nic vážného není."

Jak to bylo a je s Davidem Bakalou dál?

Během soboty a neděle  David doma polehával s tím, že mu je špatně. Rodina to přikládala otřesu. Celá situace ale gradovala, když v úterý ráno musel vyhledat lékaře a skončil na JIPu. Jeho stav se asi po dvou dnech zhoršil tak, že musel podstoupit operaci, kde mu odstarnili kousek lebeční kosti. David byl uveden do umělého spánku. Nyní tento spánek pokračuje dál i přesto, že už je odpojen od přístrojů, jde o takzvaný vegetativní stav. "Mozek je silně poškozen a my teď musíme čekat několik týdnů, jak se to vyvine," konstatoval ještě Bakala.

Je chování ochranky na Edenu normální?

"Nepřijde mi chování ochranky HOFA Group, jestliže jeden z členů sundá vestu a se slovy, pojďte na férovku, provokuje fanoušky," popisuje konflikt v Edenu Roman Bakala. "Člen ochranky se má chovat asertivně a ne agresivně. A nemá se nechat vyprovokovat ostrými slovy nebo hozeným kelímkem," myslí si mluvčí Pfans.

Davide, držíme palce!!!!

foto archiv QAP.cz, David Bakala vlevo

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24