QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Školní inspekce bude testovat tělesnou zdatnost žáků

13.09.2022 12:30

V říjnu a listopadu bude Česká školní inspekce testovat tělesnou zdatnost žáků základních a středních škol. Testovat děti bude inspekce zhruba po třiceti letech.

milan svoboda

V uplynulém školním roce 2021/2022 se Česká školní inspekce zaměřila na problematiku hodnocení podpory pohybových dovedností a pohybových aktivit žáků. V aktuálním školním roce bude realizována další část tohoto šetření, která se zaměří na praktické hodnocení stavu tělesné zdatnosti žáků. Testovat se budou studenti 3. a 7. ročníku základních škol a 2. ročníku středních škol, včetně víceletých gymnázií.

Více než třicet let chybí České republice zdroje informací o tělesné zdatnosti žáků. Dle České školní inspekce je toto testování důležité i v rámci sledování dopadů covidové pandemie. K testování bude docházet v říjnu a listopadu, termíny budou záviset na rozhodnutí jednotlivých škol.

Tělesná zdatnost bude hodnocena pomocí sady motorických testů. Konkrétně se jedná o čtyři tělesné úkony, které zohledňují věk žáků. Žáci 3. a 7. ročníku základních škol budou dělat skok daleký z místa, leh-sed, běh 4 x 10 metrů a vytrvalostní člunkový běh. Žáci 2. ročníků středních škol pak budou dělat skok daleký z místa, leh-sed, shyb (chlapci), výdrž ve shybu (dívky) a vytrvalostní člunkový běh.

Testování proběhne v rámci tělesné výchovy a budou ho provádět přímo učitelé. Získaná data budou anonymizovaná a komplexně analyzována.

Foto ilustrační Milan Svoboda

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24