QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studentka Fakulty zdravotnických studií míří na paralympiádu do Tokia

23.08.2021 8:53

V bazénu mezi nejlepšími plavkyněmi světa se představí Vendula Dušková, studentka třetího ročníku Fakulty zdravotnických studií a budoucí ergoterapeutka.

Vendula Dušková 01
Vendula Dušková 01Vendula Dušková 02Vendula Dušková 03

Rodačce z Karlových Varů objevili už v sedmi měsících tukový nádor na páteři. Diagnóza však přišla pozdě a navzdory náročné operaci odumřely Vendule Duškové nervy v nohou až po kolena. Původně začala plavat kvůli rehabilitacím, dnes už patří k nejlepším českým paraplavcům a kromě mnoha domácích úspěchů má ze sebou i účast na paralympiádě v Riu. Finále na hrách v Riu a druhé místo na mistrovství Evropy 2018 považuje za své největší sportovní úspěchy.

Příprava na Tokio se ale od přípravy na Rio lišila. „Vlastně je vše jinak. Máme nového trenéra, na přípravě se podílí kondiční trenér a fyzioterapeut, nejsme na jednom místě. Do Ria jsme se připravovaly dvě, nyní nás je velká skupina tvořená nejen paralympioninky, ale i zdravými plavci, kteří nám dělají sparing partnery. Do všeho zasáhl covid, ale to už je obehraná písnička,“ popsala plavkyně.

Vendula Dušková je částečně upoutaná na invalidním vozíku, ale úspěšně zvládá skloubit studium i sport. I proto patří mezi 21 studentů Západočeské univerzity v Plzni, zařazených do programu UNIS Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, který má prostřednictvím stipendií a dotací pomáhat sportujícím vysokoškolákům co nejlépe propojit obě kariéry.

U příležitosti tokijské paralympiády si Vendulu Duškovou vybral Český paralympijský výbor jako jednu z hlavních tváří kampaně Jsme připraveni zazářit.

Podle děkana FZS Lukáše Šticha inspiruje studentka svou bojovností nejen spolužáky, ale i akademické pracovníky a další zaměstnance. „Naše fakulta má na své půdě řadu talentů, řadu studentů, kteří překonali obtíže a dotáhli to daleko. Někteří profesně, někteří sportovně, jiní v oblasti dobrovolné činnosti. Mluvím teď jak o našich studentech, tak o absolventech. Pochopitelně nás těší, když je vidíme úspěšné a spokojené. Snažíme se je podporovat, jak je v našich silách, stejně tak se s nimi snažíme být v kontaktu poté, co naši fakultu opustí jako úspěšní absolventi. Jsou pro nás inspirací a motivací, posly dobrých zpráv, kterých není nikdy dost,“ uvedl děkan.

 

Foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24