Titul vícemistra jsem po zápalu plic opravdu nečekal, říká Michal Schmid

18.01.2011 7:22

Dvaadvacetiletý tenista Michal Schmid získal titul halového vícemistra ČR pro rok 2011 v šampionátu v Plzni na Slavii. Jaký je mladíkův vzor mezi tenisty a co dělá ve volné čase se vydal zjistit QAP.

Michal Schmidt

Novým halovým vícemistrem republiky v tenise pro rok 2011 se v sobotu 15. ledna stal poprvé Plzeňák Michl Schmid. Nadějný tenista hraje od šesti let a z jiných sportů si občas zahraje fotbal. QAP se vydal zjistit o Michalovi víc.

Kdy jste začal s tenisem a kdo vás k němu přivedl?

"Začínal jsem v tenisové školce tady na Slávii pod trenérkou Záhlavovou. Bylo mi 6 let. Na Slávii jsem se naučil ty základy. Pak jsem se přesunul do Stoda, tam je trenér, který vychoval spoustu známých hráčů, jako je Vaněk a další, kteří byli úspěšní na světové úrovni."

Byl tenis vždycky tím, čím byste se chtěl živit?

"Ze začátku asi ne, spíš to byl takový koníček. Táta hrál fotbal a tak jsem taky chtěl zkusit nějaký sport. A tenis mě tak nějak vzal. Až teď to ale vypadá, že bych se tím mohl i začít živit."

Kdo je Vaším vzorem?

"Asi Agassi."

Začínal jste na Slávii, proč přesun na Škodovku, kde jste nyní?

"Když jsem začal hrát dorost, tak nějak kolem 50. místa v republice, přesunul jsem se zpět na Slávii. Před asi 4 lety jsem začal hrát muže takže jsem začal trénovat na Škodovce. Tady jsou tréninky hodně už individuální narozdíl od Slávie, kde jsem hrál družstva. Teď už mám své lidi na tréninkový program."

Není tenis, coby individuální sport, tak trochu samotářský?

"No, dokud jsem jezdil s družstvem, tak ne. Nyní už jezdím na turnaje sám, takže možná asi ano. Ale samozřejmě tam potkávám spoustu kamarádů, Čechů, kteří tam také hrají."

Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?

"Asi turnaj v Bosně a Hercegovině letos v lednu. Ten jsem vyhrál a je to pro mě asi zatím nejcennější vítězství."

Jaké bylo víkendové mistrovství republiky, kde jste získal titul vícemistra. Byl jste nemocný...

"Pro mě to byl na republice dosud největší úspěch, protože jsem doteď nikdy nevyhrál. Loni jsem byl taky nasazen jako jednička a vypadl jsem v druhém kole. Takže letos úspěch. I přesto, že jsme měl zápal plic asi 14 dní před šampionátem a nevěděl jsem jestli vůbec nastoupím."

Zvládáte ve volném čase ještě jiný sport třeba lyže nebo hokej či fotbal?

"Upřímně řečeno, lyžovat neumím a ani bruslení moc nedám. Ještě tak si zahraju fotbal, ale tak nějak opatrně, abych se zbytečně nezranil."

Tenis je finančně náročný sport, jak to zvládáte v současnosti?

"Zatím nemám hlavního sponzora a tak si všechno platím sám. On tenis není pro sponzory tak atraktivní, jako třeba hokej nebo fotbal. Je ale někdy dost nákladné platit zahraniční turnaje. Sice se neplatí startovné, ale je náročné obvykle zaplatit ´jen ´tu letenku a ubytování."

Fandíte tady v Plzni hokeji a fotbalu?

"Teď když se jim daří, tak to sleduju, ale na zápasy nechodím, nestíhám. Vlastně už jsem nebyl ani nepamatuju."

Co tenisové fanynky?

"Samozřejmě, že jsou (smích), ale není jich tolik, jako třeba na hokeji a nejsou tak divoké (smích). Zatím ale na takovéhle věci nějak nemám čas. Snad časem (smích)."

Teď Vás čeká cesta do Asie, jaká je příprava a výbava?

"Jedu do Kambodži, takže si asi půjdu koupit sprej na komáry (smích), ale vážně ...vzhledem k tomu, že jsem měl zápal plic tak jsem nemohl stihnout doporučená očkování, takže uvidíme..."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24