15.12.2024 10:32
15.12.2024 8:29
V Plzni vznikl nový prostor, kde najdou útočistě děti a mladí lidé v náročné životní situaci - FOTKY
14.12.2024 17:34
Z loupežného přepadení pošty v Tlučné byl obviněn pětapadesátiletý muž
Zavařujeme! Přinášíme zaručené recepty od foodblogerky Andrey Motlíkové
Letní sezona je v plném proudu a možná máte velkou úrodu a už nevíte, co s ní. Máme pro vás spousty rad. Ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny pro vás připravila foodblogerka Andrea Motlíková.
Dnes vám přinášíme recepty na zpracování cuket, rajčat nebo okurek.
Cuketový pepřák
Můžete ho použít jako čerstvý salát nebo ho sterilovat a dát do sklenic na "další časy".
Na přípravu budete potřebovat:
2,5 kg pevných cuket, které nemají uvnitř ještě velká semena (pokud ano, vydlabejte je)
500 g cibule
2 červené kapie (nebo použijte sklenku vykapaných sterilovaných proužků)
250 ml octa
100 ml rostlinného, chutí neutrálního oleje (ne olivového, chuť by byla odlišná)
2,5 PL soli
4 PL cukru
1,5 PL pepře (vrchovaté, nešetřete)
Postup přípravy:
Cukety omyjte, odkrojte konce a nakrájejte je na kolečka cca 3 mm silná. Raději cukety nestrouhejte, salát by byl ve finále příliš měkký. Vždy několik koleček srovnejte na sebe a nakrájejte z nich nudličky cca 3x3 mm. Jde to docela rychle, cukety se krájí snadno, takže se tato práce určitě vyplatí a nebudete mít ze salátu kaši.
Cibule rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky, stejně tak papriky. Vše vložte do nádoby, ve které budete vše míchat.
Zasypte zeleninu, solí, cukrem, pepřem a přilijte ocet s olejem. Vše dobře promíchejte a nechte odstát alespoň 4 hodiny nebo nechte přes noc. Cukety pustí dostatek tekutiny, takže žádná voda se do nálevu už nepřidává.
Před plněním do sklenek ještě jednou důkladně promíchejte, aby se pepř, usazený na dně nádoby, dostal všude. Naplňte skleničky, obsah lehce zmáčkněte a případně dolijte tekutinu nad zeleninu. Zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C.
Sladkokyselý rajčatový chilli džem
Na přípravu budete potřebovat:
800g zralých rajčat
několik snítek tymiánu a saturejky
2 feferonky ( možno i více dle chuti )
3 stroužky česneku
3 cm zázvoru
2PL octa balsamico
2PL vinného octa
1PL krému balsamico
180 - 200g třtinového cukru (raději nejdřív méně, popř. dosladit )
sůl
Postup přípravy:
Polovinu rajčat s oloupaným česnekem, zázvorem, bylinkami a feferonkami rozmixujeme dohladka. Druhou polovinu posekejte na kousky ( pokud chcete mít bez slupek, oloupejte je ).
Vše vložíme do hrnce spolu s octy, cukrem a solí a na mírném ohni vaříme asi hodinu, možná o chvilku déle, do požadované hustoty. Necháme vychladnout a naplníme do vymytých sklenek. Poté uchováváme v lednici, popř. můžeme sklenky naplnit horkým džemem, uzavřít a obrátit dnem vzhůru, dokud nezchladne.
Používáme k sýrům, grilovanému masu ...
Základní italské sugo ( sugo di pomodoro al basilico )
Italské sugo, které můžete používat na pizzu nebo do těstovin. Klidně ho zasterilujte a pak už budete bez práce. Je to sice trochu časově náročnější, než koupit sklenici hotového, ale znáte to, domácí je domácí a hlavně víte, co jíte a co tam dáváte.
Na přípravu budete potřebovat:
4 kg zralých až přezrálých rajčat, nejlépe masitých
sůl
špetku cukru
olivový olej (cca 4 - 5 PL)
pár listů čerstvé bazalky
Postup přípravy:
Rajčata omyjeme, vyřízneme "bubáky", přepůlíme a zbavíme semínek s vodnatou dužinou. Když byste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší. Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny.
Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme. Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami, podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80 oC.
Pikantní sterilované okurky (americké)
Také jste se vrátili z dovolené a máte plný záhon přerostlých nakládaček? Zkuste z nich tyto super pikantní okurkové řezy.
Můžete si je připravit i z polních okurek nebo hadovek, je to jedno. Na přípravu budete potřebovat:
2,5 kg okurek
5-6 cibulí ( podle velikosti )
3 PL soli
2 PL čerstvého nasekaného kopru
Na lák:
600 ml octa
300-400 ml cukru krupice (dle chuti)
1 PL chilli
1 PL curry
1 PL mletého pepře
Postup přípravy:
Nejprve nastrouháme okurky na plátky. Pokud vlastníte robota, máte předem vyhráno. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vše promícháme se solí. Nejlepší je dát vše do velkého cedníku a nechat vodu odkapávat. Necháme tak 2 hodiny stát.
Svaříme všechny ingredience na lák a necháme zchladnout.
Vykapané okurky smícháme s koprem a zalijeme lákem. Důkladně promícháme a plníme do sklenek. Do každé sklenky dolijeme lák nad obsah. Zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 70 oC .
Další recepty (zavařování, sterilování, kvašení) najdete na blogu Andrey Motlíkové zde.
foto a text: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno.