QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vytrvalci z Plzně zazářili. 10letá dívka překonala plavecký rekord na 20 km

29.12.2022 14:46

Žáci Jiřího Řezáče opět zazářili. Na vytrvalostním závodě, který se konal v uplynulých dnech, vytvořili žáci plzeňského plaveckého trenéra 15 českých rekordů.

Světový rekord 1000 kmplavecká štafeta

Vybraní plavci z plavecké školy Jiřího Řezáče, kteří se úspěšně věnují extrémně vytrvalostnímu plavání, vytvořili na konci roku při vytrvalostním závodě jednotlivců 15 českých rekordů. “Nejmladší plavkyní, která kdy dokázala uplavat 20 kilometrů se stala Müllerová Mathia,  která v pouhých deseti letech dokázala uplavat 20 kilometrů za 9 hodin a 35 minut. Český rekord překonala také na mezičase při poloviční vzdálenosti, kdy 10 kilometrů uplavala za 4 hodiny a 32 minut,” uvedl Jiří Řezač.

Müllerovi mají zřejmě plavecké vytrvalostní geny. “Její třináctiletá sestra Thea Müllerová, se stala nejmladší plavkyní, která dokázala zdolat 25 kilometrů v čase 9 hodin a 25 minut. Další český rekord vytvořila tato plavkyně při mezičase na 10 kilometrů, které zdolala za 3 hodiny a 43 minut,” popsal úspěch starší sestry jejich trenér.

Mezi úspěšné žáky plzeňského trenéra patří i rekordmanka Kateřina Tolarová. “Kateřina ve svých čtrnácti letech dokázala jako první dívka uplavat vzdálenost 30 kilometrů. Tuto vzdálenost pokořila za 11 hodin a 27 minut. Další český rekord vytvořila Kateřina poté, co na mezičase zdolala 20 kilometrů za 7 hodin a 25 minut,” uvedl Jiří Řezáč.

Asi největší borec je čtrnáctiletý Adam Kotlan, který jako první a jediný plavec mladší osmnácti let, dokázal uplavat vzdálenost maratónu, tedy 42 kilometrů a 195 metrů. “Na pokoření této vzdálenosti stačilo Adamovi pouhých 12 hodin a 2 minuty. Tento plavec vytvořil při závodě na jednotlivých mezičasech dalších pět rekordů poté, co dokázal uplavat 10 kilometrů za 3 hodiny a 44 minut, 20 kilometrů za 5 hodin a 35 minut, 30 kilometrů za 8 hodin a 30 minut, 40 kilometrů za 11 hodin a 23 minut,” uvedl trenér s tím, že se Adam navíc stal prvním plavcem v kategorii žáci, který dokázal plavat 12 hodin. Za tuto dobu zvládl uplavat 40 kilometrů a 25 metrů. 

Na vytrvalostních závodech padaly další rekordy. “Mezi juniory se stala šestnáctiletá Lenka Šašková, která se stala první a jedinou dívkou, která kdy dokázala plavat déle než 12 hodin. Za tuto dobu zdolala Lenka Šašková téměř 26 kilometrů,” popsal jeden z mnoha dalších úspěchů Jiří Řezáč. 

Plavci podali na konci roku vynikající výkony i ve štafetovém plavání. “Rekord byl vytvořen v juniorské štafetě, kdy 24 hodinová štafeta byla plavaná pouze ve dvou lidech. Jednomu plavci bylo 14 let a jednomu 16 let. Tito dva plavci uplavali za 24 hodin 67 kilometrů a 725 metrů,” řekl trenér.

“Je potřeba podotknout, že všichni výše jmenovaní plavci kromě Adama Kotlana, nikdy nebyli, ani nejsou členy žádného plaveckého oddílu a plavání se tak nevěnují závodně, ale pouze rekreačně na zcela amatérské úrovni. O to jsou jejich předvedené výkony obdivuhodnější,” uzavřel trenér vytrvalostního plavání.

Foto ilustrační Jiří Řezáč

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24