QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lyžařský areál Javor je velmi oblíbený mezi Čechy

14.11.2022 10:01

Velký Javor je se svými 1456 metry nejvyšší horou bavorsko-českého masivu. Právě proto je nazýván „Králem Bavorského lesa". Zdejší lyžařský areál je oblíbeným rodinným areálem, a to i mezi Čechy.

Arber_Dietmar Denger-66
Arber_Dietmar Denger-66Woidlife160121mf192Woidlife160121mf130Woidlife160121mf196Woidlife180218mf155

„Každý druhý návštěvník na Javoru je z Čech. V některé dny dokonce Češi tvoří více než 50 % našich návštěvníků. Když je v Česku například svátek, tak je to i 70 %,“ říká Andreas Stadler z oddělení propagace lyžařského areálu.

Lyžařské středisko Arber v Bavorsku nabízí sjezdovky všech typů, od těch nejlehčích pro začátečníky, až po černou sjezdovku, kde se jezdí světový pohár žen.

„Zvláště v zimě Javor nabízí pestré vyžití, není to u nás jen o lyžování,“ říká Andreas Stadler a dodává: „Velmi využívaná je například 1200 metrů dlouhá sáňkářská dráha, dále sněžnice. Oblíbené jsou skialpy i s přenocováním v horské chatě na vrcholu.“

Právě horská chata na vrcholu Velkého Javoru nabízí ubytování. „Na horské chatě máme celkem 43 ubytovacích míst. Jinými ubytovacími kapacitami nedisponujeme. Ale koupili jsme nedaleký hotel Brennes, který je uzavřený a budeme ho rekonstruovat,“ prozrazuje novinku Andreas Stadler.

Lyžaři, kteří na Javor přijedou, mají možnost zaparkovat přímo u areálu. Parkovacích míst je tu opravdu hodně. Některá jsou na parkovišti u pokladen, další potom podél silnice. Všechna jsou zpoplatněná jednotnou cenou. „Na celý den se platí jednotná cena 4 Eura,“ říká Stadler.

Areál má výhodu, že je bezbariérový, proto je oblíbený například i pro pěší seniory, kteří vyjíždí na vrchol většinou lanovkou. Po celém areálu se najíte hned v několika restauracích.

Jak to bude pro letošní rok vypadat na Javoru s cenami? „Museli jsme samozřejmě vzhledem k situaci a vývoji energií zdražit. Ale zdražení je minimální, činí 10 %. Zdražili jsme jen o to, co je bezpodmínečně nutné. Celodenní skipas zhruba o tři Eura, bude pro tuto sezonu za 39 Eur, rodinné jízdné dva dospělí a dvě děti je za 100 Euro,“ přibližuje Andreas Stadler.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24