Plzeňský kraj a Bavorsko otevřely poutní Vintířovu stezku

25.10.2021 11:45

Celkem 162 kilometrů má poutní Vintířova stezka, kterou slavnostně otevřely Plzeňský kraj a Dolní Bavorsko. Má celkem devět jednodenních etap o délce 14 až 23 kilometrů.

woidlife photography (2)

Vintířova stezka je na území Bavorska i Čech spjatá se středověkým mnichem Vintířem a připomíná místa, kde sv. Vintíř zanechal svoji stopu. Vede z německého Niederalteichu přes Rinchnach a na české straně přes Dobrou Vodu u Hartmanic do Blatné. Má prohloubit vztahy mezi Českem a Bavorskem a pomoci ještě více k cestování mezi Bavorskem a Českem.

Stezka byla symbolicky otevřena 9. října, tedy k 976. výročí úmrtí sv. Vintíře, německého benediktinského mnicha a zakladatele kláštera v Rinchnachu. Stezku ještě doplní jabloně, které zde budou vysázeny. První, tři metry vysoká jabloň, byla vysázena při slavnostním otevření v Rinchnachu. Jak uvedla Suzan Wagner, ředitelka společnosti Arberland Regio, stezka má podtitul Nekonečný relax.

förderlogos

Na české straně stezka prochází přes Prášily, Hartmanice, Sušici, Horažďovice a Chanovice až do Blatné. Poutníci pak mohou dojít až do Prahy po koridoru evropské poutní cesty Via Nova, sv. Vintíř je pochován v pražském Břevnovském klášteře.

K Vintířově stezce vznikly nové mapy, mobilní aplikace a edukativní programy. V Muzeu Šimona Adlera v Dobré Vodě vznikla nová expozice sv. Vintíře.

VINTIROVA STEZKA2

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24