Upečte bábovku a podpořte pěstouny v Plzeňském kraji

28.05.2025 12:34

V sobotu 31. května se můžete zapojit do Bábovkového dne a spolu s Plzeňským krajem podpořit pěstouny. Jak? Stačí upéct nebo jinak vytvořit bábovku a sdílet ji na sociálních sítích. Máme pro vás i pár tipů na recepty.

Tvarohová bábovka_A. Motlíková

Vymodelujte bábovku z hlíny, upečte podle rodinného receptu, nebo jen nakreslete... bábovka v jakékoli podobě se na konci května stane symbolem vděku náhradním rodičům.

Stačí ji 31. května sdílet na sociálních sítích a připojit se tak k celonárodnímu Bábovkovému dni i ke krajské kampani Pěstuj budoucnost, která upozorňuje na význam a nedostatek pěstounů.

Plzeňský kraj tímto způsobem navazuje na širší iniciativu, jež vrcholí právě poslední květnový den. A proč právě bábovka? Je symbolem domova, klidu a péče, tedy hodnot, které jsou s pěstounstvím neoddělitelně spojeny. Každý, kdo se do výzvy zapojí, tak může jednoduchým gestem vyjádřit uznání těm, kteří dávají dětem nový domov.

Stačí v týdnu od 27. do 31. května vytvořit bábovku, ať už reálnou, papírovou nebo třeba pískovou, pořídit fotografii nebo krátké video a v sobotu 31. května vše zveřejnit na svém profilu s hashtagy: #diknahradnimrodinam, #babovkovyden, #pestujbudoucnost. Díky nim vznikne online galerie plná podpory a inspirace.

Pěstounství je pro Plzeňský kraj velmi důležité téma a jeho potřeby jsme si dobře vědomi. Věřím, že se veřejnost zapojí a pěstounům ukáže, že jejich úlohu zná, a zároveň si přeji, aby téma díky této akci oslovilo co největší skupinu lidí,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Jan Bozděch.

Bábovkový den podpoří i známé osobnosti z regionu. Zapojí se například sportovci, umělci nebo pedagogové, včetně rektorky Univerzity Karlovy Mileny Králíčkové, která je ambasadorkou krajské kampaně Pěstuj budoucnost.

Nevíte jakou bábovku upéct? Inspirujte se!

Tvarohová bábovka

Na přípravu budete potřebovat:

250 g měkkého tvarohu (můžete použít i vaničkový)
250 g polohrubé mouky
180 g měkkého másla
220 g cukru krupice
3 větší vejce
1 PL rumu
1 prášek do pečiva
2 KL vanilkového extraktu
špetka soli
nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu

Postup přípravy receptu:

Nejprve vyhřejte troubu na 170 °C. Bábovkovou formu zlehka vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou odstraňte.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky, cukr a máslo vyšlehejte do pěny, pak vmíchejte tvaroh, vanilkový extrakt, rum a citronovou kůru. Nakonec přisypte mouku s práškem do pečiva a špetku soli. Důkladně promíchejte.

Ze sněhu vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Poté těsto přendejte do formy, trochu uhlaďte povrch. S formou nebouchejte o desku.

Přesuňte do trouby a pečte 50-60 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud se těsto na špejli nelepí, je pečeno. Nechte zchladnout v otevřené troubě.

Nemusíte zůstat jen u tradiční tvarohové

Inspirujte se receptem na odlehčenou verzi z cukety, tu naleznete v článku ZDE. Vyzkoušet také můžete tříbarevnou s broskví, recept naleznete ZDE

Foto, recepty Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima