14.12.2025 16:10
12.12.2025 15:20
Vydří křtiny v plzeňské zoo. Seznamte se s Matyld ou a Klotyldou – FOTKY
12.12.2025 13:49
Karlovarská jako závodní dráha. Mladík jel víc než dvojnásobek limitu
Vyzkoušejte vylepšené linecké. Mandlová verze, která nadchne každého
Vánoce se blíží a vy přemýšlíte, čím letos obohatit své pečení? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na mandlové linecké!
Mandlové linecké je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí klasické cukroví trochu pozměnit a dodat mu nový rozměr. Stačí pár drobných úprav v těstě a získáte sváteční lahůdku, která povýší vaše cukroví na novou úroveň. Tohle mandlové linecké musíte zkusit. Recept je jednoduchý a výsledek vynikající. Připravte si plech a jdeme na to!
Na přípravu budete potřebovat:
- 100 g mandlové mouky nebo najemno umletých oloupaných mandlí
- 150 g hladké mouky
- 170 g moučkového cukru
- 2 KL vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového aroma
- 100-105 g změklého másla
- 2 žloutky nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu (pouze žlutá část) na slepování zavařenina (nejlépe rybízová)
Postup přípravy receptu:
Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici.
Před vykrajování ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte.
Vyválejte placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150-160 °C do slabě růžové barvy.
Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční.
Dobrou chuť!
foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno
