Vyzkoušejte vylepšené linecké. Mandlová verze, která nadchne každého

14.12.2025 10:54

Vánoce se blíží a vy přemýšlíte, čím letos obohatit své pečení? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na mandlové linecké!

Mandlové linecké_A.Motlíková

Mandlové linecké je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí klasické cukroví trochu pozměnit a dodat mu nový rozměr. Stačí pár drobných úprav v těstě a získáte sváteční lahůdku, která povýší vaše cukroví na novou úroveň. Tohle mandlové linecké musíte zkusit. Recept je jednoduchý a výsledek vynikající. Připravte si plech a jdeme na to! 

Na přípravu budete potřebovat:

  • 100 g mandlové mouky nebo najemno umletých oloupaných mandlí
  • 150 g hladké mouky
  • 170 g moučkového cukru
  • 2 KL vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového aroma
  • 100-105 g změklého másla
  • 2 žloutky nastrouhaná kůra z jednoho důkladně omytého citronu (pouze žlutá část) na slepování zavařenina (nejlépe rybízová)

Postup přípravy receptu:

Nejprve vymíchejte máslo s cukry, přidejte žloutky a důkladně promíchejte. Na pracovní desku prosejte hladkou mouku, přisypte mandlovou a nastrouhejte kůru z citronu. Přidejte máslovou směs, ručně vypracujte nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte hodinu v lednici. 

Před vykrajování ho nechte při pokojové teplotě povolit, aby se vám dobře válelo. Ještě jednou ho důkladně propracujte. 

Vyválejte placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujte sudý počet plných tvarů a stejný s otvorem ve středu. Lepší je středy vykrajovat až na plechu. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě rozpálené na 150-160 °C do slabě růžové barvy. 

Slepujte vychladlé nejlépe výraznější rybízovou zavařeninou. Do druhého dne cukroví krásně zvláční. 

Dobrou chuť! 

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
ŠKODA ZSA zima_copy