Zdravé mlsání pro každou příležitost. Vyzkoušejte cuketové tyčinky s česnekem

02.10.2025 10:00

Máte chuť na něco lehkého, slaného a zároveň zdravého? Vyzkoušejte cuketové tyčinky s česnekem.

cuketové tyčinky_0925_Motlíková (2)

Pokud nevíte, co s přebytkem cuket ze zahrady, tak tento recept od foodblogerky Andrey Motlíkové je přímo pro vás. Vynikající cuketové tyčinky s česnekem vás zaručeně nadchnou. Jsou ideální na večerní mlsání nebo jako svačinka do práce. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá.

Na přípravu budete potřebovat:

300g cukety
400g špaldové mouky
200g másla
1 prášek do pečiva
8 stroužků česneku
sůl
na potření vajíčko
na posyp dle chuti (kmín, mák, lněné semínko, sezam, chia ...)

Postup přípravy receptu:

Nejprve nastrouháme najemno cuketu. Pokud je mladá, tak i se slupkou.

Osolíme a necháme cca 20 minut vykapávat tekutinu do mističky. Tu uchováme.

Do druhé misky nastrouháme nahrubo ještě chladné máslo, přisypeme mouku, prášek do pečiva, osolíme a přidáme vykapanou cuketu (ne úplně vyždímanou) a prolisovaný česnek.

Vše dobře a rychle zpracujeme v nelepivé těsto. Pokud by bylo potřeba, můžeme dolít trochu tekutiny z cukety.

Těsto zformujeme do bochánku, přikryjeme potravinovou folií a vložíme na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na 220C.

Vyndáme těsto z lednice, znovu rychle propracujeme a na pomoučené desce vyválíme na placku silnou cca 3 mm.

Nakrájíme na pásky nebo můžeme vykrájet i jiné tvary a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky a vložíme do trouby na cca 10–15 minut. Pečeme dozlatova.

Kdyby se vám nechtělo jednotlivé pásky přenášet na plech s papírem, vyválejte placku rovnou na papíru, potřete ji vejcem, posypte semínky a po krátkém zapečení ji teprve nakrájejte.

Až budete přemýšlet co udělat s přebytečnou cuketou, sáhněte po tomhle receptu. Dobrou chuť!

foto a recept: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus 15 let 08_10