Apetit festival ve znamení piva i čokolády

14.05.2012 11:28

I letos můžete do prostor za OC Plaza v Plzni vyrazit na festival jídla a pití. Apetit festival začíná v sobotu 19. května a nabídne také kuchařské show, ochutnávky čokolád a zvláštních piv.

Apetit festival logo

V prostorách za Plazou v Plzni se v sobotu 19. května objeví spousta jídla a pití. Začíná tady totiž oblíbený Apetit festival. Potrvá až do neděle a program je plný jídla, pití i osobností.

Pivo

Kromě gastronomických zážitků teplé kuchyně se bude na festivalu prezentovat také 20 pivovarů, které dovezou jak tradiční druhy piva, tak také pivní novinky. "Nabízet budeme novinku uvedenou na trh koncem loňského roku – Polotmavý šerák. Návštěvníci také budou mít možnost ochutnat pivo Escape ochucené zázvorem, malinou a limetkou. Tradičně pak dovezeme naše 11stupňové kvasnicové pivo," říká produkční pivovaru Holba Ivana Zíková.

Pivovar U Stočesů bude nabízet Stočeskou 11 – světlý ležák a polotmavý 12stupňový ležák Řepiš. "V nabídce budou i ochucené speciály jako pšeničná limetka a malina a také naše Malinovka - Stočeská limonáda," popisuje nabídku pivovaru U Stočesů sládek Jaroslav Řepiš.
Širokou nabídku pivních značek, které se od sebe odlišují pestrou škálou chutí, přináší společnost Pivovary Lobkowicz, jejíž produkty budou moci návštěvníci festivalu také ochutnat. "Vedle světlých výčepních piv a ležáků lze nalézt v naší nabídce i širokou řadu speciálů – od polotmavých přes vícestupňová piva až po tmavé ležáky a nealkoholická piva. Pro letošní zastoupení na Apetit Festivalu se budou Pivovary Lobkowicz prezentovat produkty značky Lobkowicz premium, produkty Pivovaru Ježek, Pivovaru Rychtář, Pivovaru Černá Hora," říká zástupce Pivovarů Lobkowicz Jan Fábry.

ČNetradiční čokoláda - nejen sladká

Že čokoláda nemusí být jen sladká a ve formě lanýžů nebo pralinek, to chce návštěvníkům Apetit Festivalu dokázat Lucie Glaister, majitelka Glaisters Chocolates. "Vedle čokoládových lanýžů, jejichž výrobě se věnuji celoročně, jsem začala experimentovat se 100% kakaem společně s praženými kakaovými boby jako ingrediencí ve slaných pokrmech. Jako různé druhy kávy i kakao má své odrůdy a po upražení lze rozeznat různé chuťové profily. Do slaných pokrmů se používá, podobně jako sůl nebo pepř, záleží na osobní preferenci, kolik se použije, každopádně dokáže příjemně podtrhnout a zvýraznit chuť pokrmu," vysvětluje Lucie Glaister. Návštěvníkům bude nabízet španělské Gazpacho, polévku kde 100% kakao pozvedá chuť červené papriky. "Polévka se servíruje zastudena a v horkém počasí je velmi osvěžující. Zdobí jí celý kakaový bob od Claudia Coralla - rarita ve světě kakaa," pokračuje majitelka čokoládovny. Hlavním chodem bude kachní konfit s praženými kakaovými boby, koriandrem a višněmi na otevřené tortille.

Podrobnosti i program festivalu najdete zde.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT