Apetit festival zaplnilo skvělé jídlo a pití, Zdeněk Pohlreich vařil i bavil

28.05.2011 21:36     29.05.2011 21:00

O víkendu 28. - 29. května probíhal v Plzni první ročník Apetit festivalu. První den navštívilo festival více než deset tisíc lidí.  Další návštěvníci přišli v neděli. Qap.cz vám přináší reportáž z akce.

IMG_2633
IMG_2621IMG_2622IMG_2623IMG_2624IMG_2626IMG_2628IMG_2631IMG_2633IMG_2635IMG_2637IMG_2641IMG_2645IMG_2646IMG_2658IMG_2662IMG_2664IMG_2665IMG_2667IMG_2668IMG_2669IMG_2671IMG_2672IMG_2673IMG_2674IMG_2675IMG_2676IMG_2677IMG_2678

První ročník festivalu pro všechny gurmány, milovníky dobrého piva, vína a zábavy začal v sobotu 28. května a pokračovatl i v průběhu neděle 29. května. Už první den přilákal Apetit festival do areálu bývalého výstaviště v Plzni více jak deset tisíc Plzeňanů, kteří přišli strávit příjemné odpoledne ve společnosti vyhlášených kuchařů a ochutnat speciality místních restaurací, které se na festivalu představily.

Pivovary vedou klání o nejlepší ležák

Na dvacet pivovarů představilo své pivní klenoty. Někteří návštěvníci festivalu se dokonce snažili otestovat všech dvacet, aby mohli svůj hlas v soutěži o titul Ležák roku 2011, která v rámci festivalu probíhá, udělit skutečně tomu nejlepšímu pivu. Otázkou zůstává, zda po dvaceti pivech je takové hlasování ještě objektivní, nicméně to necháváme na individuálním posouzení oněch pivařů.

Sobotní program navštívilo přes 10 000 lidí

Sobotní program odstartoval už v 10.30 dopoledne kuchařskou show Šárky Havlíčkové z obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015 a Martina Kotka z restaurace U Salzmannů. Největším lákadlem dne se ovšem stala kuchařská show kuchařského guru Zdeňka Pohlreicha. Ten vystoupil během sobotního programu hned dvakrát. Poprvé v pravé poledne, kdy servíroval sardinky s citronovým confitem, kuřecí játra se salátem a ztraceným vejcem, křepelku nadívanou hroznovým vínem a crepes suzette. Diváci dostali při každé kuchařské show jedinečnou příležitost ochutnat. Moderátor festivalu Petr Vejvoda alias Vejvoďák z radia Kiss Proton vždy vybral dva muže a dvě ženy z publika a pozval je na podium ke stolu pochutnat si na průběžně připravovaných specialitách. K tomu jim someliér Míra působící v Domě vína vždy nalil sklenku toho pravého vína, které vybíral speciálně ke každému pokrmu zvlášť podle jeho chuti.

"Program jsme připravovali tak, aby byl zajímavý pro co nejvíce lidí. Na své si tak přijdou milovníci piva, exotické i tradiční kuchyně, ale i ti, kteří se budou chtít jen bavit při dobré muzice v příjemném areálu pod stromy a přitom téměř uprostřed města," uvedli organizátoři prvního ročníku festivalu, který už během svého prvního dne zaznamenal mezi Plzeňany obrovský úspěch.

Zdeněk Pohlreich vařil i bavil

Pohlreich své kuchařské umění předvedl znovu od 16.00 hodin. Tentokrát si pro návštěvníky připravil milionářský salát z kachních jater a drštek, smažená žabí stehýnka s pivní omáčkou a čočkou, kachní prsa z Bresse s balsamicovým glazé a jablečný koláč. Vaření pochopitelně prokládal svými dobře míněnými radami. Na začátek připojil gratulaci Plzni k získání fotbalového titulu, čímž si získal diváky na svoji stranu. "Vždycky je fajn bydlet ve městě, kde se dozvíte něco pozitivního, než jen to, kde kdo co zase ukradl," dodal s humorem sobě vlastním. Při přípravě milionářského salátu se Vejvoďák podivoval, jak malou šalotku si mistr kuchař připravil. "No tak je malá, ale naše, vole," nenechal se Pohlreich. Milionářský salát svůj název získal proto, že jako ingredienci můžete použít jak standardní kachní játra, tak ta tučná, která jsou k dostání za poměrně vysokou částku, což už milionářstvím trochu zavání. "Prosim vás, až ten salát budete míchat, tak ne že se v tom budete drapat jako bába v koksu," dodal Pohlreich radu na závěr. V tomtéž humorném a zároveň poučném duchu se nesl i zbytek jeho kuchařské show.

"Jak jsem neměla Pohlreicha nikdy v lásce, tak mě dostal gratulací k titulu," uvedla Katka z Plzně.

Návštěvníci mohli hlasovat pro nejlepší restauraci festivalu

Vedle volby toho nejlepšího piva měli návštěvníci festivalu po celý víkend možnost hlasovat také pro některou z restaurací prezentující se na festivalu svým speciálně připraveným degustačním menu. Vyhlášení vítězů v obou kategoriích proběhlo v neděli 29. května od 17.30 hodin , ceny  ředal starosta centrálního plzeňského obvodu Jiří Strobach.

"Ochutnal jsem steak z klokana, vanilkové ravioly s jahodami a pochopitelně jsem si dal jako správný Plzeňák i pivo. Je tady spousta lidí, vyšlo počasí, myslím si, že akce se vydařila. Přijdu se podívat i zítra," pochvaloval si v sobotu akci Michal z Plzně.

Program pokračoval i v neděli

V neděli se představil se svojí kuchařskou show Tomáš Popp z Anděl vegetarian restaurant. Lákadlem dne byla kuchařská show Roberta Zatloukala, vítěze soutěže TV Prima "Na nože" a show Ivana Vodochodského.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT