Farmářské trhy navštívily opět stovky lidí

30.10.2010 15:25

Na nádvoří hotelu Gondola v Plzni se v sobotu 30. října konaly opět Farmářské trhy. Na prodej bylo i tentokrát čerstvé mléko z mlékomatu, zelenina, ovoce, voňavé uzeniny, ale i třeba palačinky s medoládou nebo keramika a šperky.

1k
11a1b1c1d1e1f1g1h1i1j1k

Jedny z posledních Farmářských trhů se v sobotu 30. října na nádvoří hotelu Gondola v Plzni. Opět si sem pro čerstvé potraviny a dobroty přišly stovky lidí.

Sobotní dopoledne strávila řada Plzeňanů i lidí z blízkého okolí Plzně na Farmářských trzích. Ty se na nádvoří hotelu Gondola konaly od 7 do 13 hodin a vybírat tu zákazníci mohli z nabídky více než čtyřiceti výrobců a prodejců.

"Přišla jsem si pro slané tyčinky ze sušického pekařství Rendl, ale byly už bohužel vyprodané," řekla Qapu.cz Jana Foistová z Plzně a pokračovala: "Tak jsem si alespoň nakoupila čerstvou zeleninu. Na Farmářských trzích jsem poprvé, řekla mi o nich kamarádka. Docela se mi líbí nabídka, je tu toho hodně, a když budu mít čas, tak přijdu určitě i v listopadu a možná i v prosinci."

Farmářské trhy totiž budete moci navštívit ještě v sobotu 13. listopadu a výjimečně i v prosinci, kdy se v sobotu 4. prosince uskuteční předvánoční trhy.

"Lidé nejvíc kupují směs Izrael, to je taková dobrá směs na gril, na minutky, na naložení, polévkové koření mají rádi. Z jednodruhových koření se nejvíce kupuje saturejka, bazalka, oregano. Všechny směsi si sami vyrábíme, takže je nikde jinde nekoupí. Můj favorit je Zahradní pochoutka se sedmikráskou, je dobrá do polévky, do salátu, do pomazánek," prozradila Qapu.cz Eva Perná z chomutovské firmy Samuelovo koření a dodala: "Už jsme tu poněkolikáté a určitě opět přijedeme!"

U dalšího stánku byly k dostání nádherné žampiony. "Pěstujeme výhradně bílé a hnědé žampiony a veškerá naše produkce jde prakticky do centrálních skladů velkých řetězců. Vyrábíme 2,5 až 3 tuny denně, 80% vyvážíme do Německa, kde se prodávají v Aldi, Normě aj. a 20 % jde do tuzemského prodeje. V Česku moc neprodáváme, vlastníme veškeré certifikáty jakosti pro Evropskou unii, ty nejpřísnější, které existují v rámci celé světa, ale bohužel v Čechách se hledí hlavně na cenu, takže se tu prodávají polské, maďarské brakové žampiony, které nemají atesty, nemají analýzy na rezidua a tak dále, a těm samozřejmě nemůžeme cenou konkurovat, protože certifikáty jsou nesmírně drahé," vysvětlil Zdeněk Skala z firmy Agaricus z Kaznějova. "Máme k dispozici pro zákazníky i recepty. Ale rovnou jim říkáme, že bílý žampion je plnohodnotná houba srovnatelná s lesními houbami, hřiby. Jakýkoliv pokrm, který se připravuje z lesních hub, mohou udělat ze žampionů a úspěch je velký."

Čerstvou zeleninu si z Farmářských trhů odnášela i usměvavá slečna, kterou jsme zastihli, jak si pochutnává na palačince u voňavého stánku. "Jsem tu už podruhé a jsem hodně spokojená. Koupila jsem zeleninu a pak si dala palačinku s medoládou, je dobrá, už si jí dávám podruhé a určitě ji každému doporučuji!" řekla Akiko z Plzně.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima