Festival regionálních potravin probíhá v Plzni

17.06.2011 16:39

Plzeňský kraj pořádá od pátku 17. do soboty 18. června Festival regionálních potravin s farmářským trhem, kde můžete nakoupit to nejlepší a nejchutnější zboží z regionu!

1d
1p1o1n1m1l1k1j1i1h1g1f1e1d1c1b1a11r

Na první Festival regionálních potravin, který se v pátek 17. a v sobotu 18. června koná na nádvoří Krajského úřadu Plzeňského kraje, zamířily už v pátek odpoledne stovky lidí, aby nejen ochutnávaly, ale i nakupovaly čerstvé a kvalitní potraviny.

Ze stánků voněly koláče, chléb, housky, klobásy, špekáčky a další uzeniny, ale i slivovice a jiné pálenky. Velký zájem byl o mléčné výrobky, zeleninu, bylinky, med a výrobky z medu, hovězí, jehněčí a další druhy masa. Kde to bylo možné, nabízeli prodejci ochutnávku a ta většinou každého zlákala k nákupu. "Nepoužíváme žádné konzervační látky, tohle je uzená krkovice úplně bez éček," nabízel novinku Václav Zacpal ze stříbrské firmy Delicat.

Součástí festivalu bylo také vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje v celkem devíti kategoriích. "Značku Regionální potravina získali Přešínský špekáček a klobása z  řeznictví a uzenářství Herejk, Přírodní sýr a Kysané mléko z Minimlékárny Joma, Víkendový chléb z pekárny PEKO, Oříškový rohlíček ze Západočeského konzumního družstva Sušice, Purkmistr tmavý ležák 12°, Kysané zelí Josef Krůse a Tolstolobik uzený porcovaný ze Zpracovny ryb Klatovy," uvedla mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová s tím, že vítězové si převzali certifikát a keramický pohár.

Všechny oceněné výrobky se prodávají na farmářském trhu, který můžete na nádvoří budovy krajského úřadu navštívit ještě v pátek do 20 hodin a v sobotu 18. června od 10 do 20 hodin.

V letošním roce bylo přihlášeno 21 výrobců s 62 výrobky. Loni sice soutěžilo 25 výrobců se 116 výrobky. V letošních pravidlech soutěže ale došlo k omezení počtu přihlášených výrobků od jednoho výrobce o polovinu.

"Vítězové od dneška mohou používat u vítězného výrobku po čtyři roky označení Regionální potravina Plzeňského kraje a jsou uvedeni v samostatném katalogu, který je součástí propagace soutěže a je distribuován na regionálních akcích a akcích ministerstva zemědělství," uvedla Jarošová a dodala, že v letošním roce se soutěžilo v devíti oblastech: masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky, včetně těstovin, cukrářské výrobky, včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní potraviny.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT