Grand Restaurant Festival: Menu, Mňam bus a Mňam vlak

12.01.2012 15:43

Velký zimní festival jídla startuje 15. ledna. I v Plzeňském kraji můžete ochutnat speciality na několika místech. Pokud nemáte chuť sedět v restauraci, zkuste Mňam bus. Novinkou letos je také Mňam vlak.

DSC_0144
DSC_0037DSC_0049DSC_0060DSC_0085DSC_0087DSC_0089DSC_0093DSC_0094DSC_0095DSC_0096DSC_0101DSC_0104DSC_0109DSC_0111DSC_0113DSC_0114DSC_0118DSC_0121DSC_0126DSC_0127DSC_0131DSC_0132DSC_0133DSC_0134DSC_0138DSC_0144DSC_0146DSC_0149DSC_0150

Od neděle 15. ledna až do 15. února můžete vyarzit i v Plzeňském kraji na ochutnávku speciálního menu, které pro Grand Restaurant Festival vytvořil šéfkuř vybraného podniku. V našem kraji hostí festival především plzeňské restarace a to Aberdeen Angus Steak House v Pražské ulici v Plzni i v Soběsukách u Nepomuku, v restauraci Sunlight Angelo hotel Pilsen v Plzni, El Cid, Bar de Tapas v Křižíkových sadech v Plzni a v El Cid Corso - Grand Restaurant v Kopeckého sadech v Plzni. Chybět opět nebude ani restaurace Golden Fish v ulici U Borského parku v Plzni.

Grand Restaurant Festival je tady už třetím rokem a pro vás je unikátní možností vyrazit do restarace, kam byste možná jinak nezašli. Ochutnat můžete speciality především domácí z místních surovin a ze starých,klasických receptů. Samozřejmě jsou vždy připravena menu za speciální cenu. Vy zkrátka jen přes internet zarezervujete místo a čas v dané restaraci za cenu 200 - 250 korun pro 1 osobu nebo 450 - 600 korun pro dva i s vínem či pivkem. Festivalu se účastní i "nóbl" podniky, které jinak obyčejné lidi odrazují především cenami. V době festivalu je tomu ale jinak.

Co festival přináší restaracím?

V době konání Grand Restaurant festivalu jsou obecně nižší tržby a tak mají restarace prostřednictvím rezervací zajištěné zákazníky a také vědí, co a v jakém množství budou vařit.

Co je v nabídce?

Angelo hotel Pilsen, Sunlight

Czech Specials / Tradiční specialita
*Marinovaný tuřín v octu z lesního ovoce s vyšlehaným bio kozím sýrem a salátem z čerstvého fenyklu a jablek
Mistrovský kousek šéfkuchaře
*Vyzrálý steak z hovězí 'veverky', čekankový salát a bramborovo-hráškové pyré
Nejlepší jídlo od maminky
*Morkové řezy podávané se švestkovo-pivní merendou

Angus Steak House

Czech Specials / Tradiční specialita
*Domácí paštika z hovězích jater se sušenými brusinkami, opečeným toustem a šalotkovou marmeládou
Mistrovský kousek šéfkuchaře
*Steak z vysokého roštěnce plemene Angus podávaný na zelených fazolkách se slaninou spolu s ragú z hlívy ústřičné a bramborovým pyré s pečeným česnekem
Nejlepší jídlo od maminky
*Tvarohový krém se smetanou, jahodovým želé a karamelem

El Cid Corso – Grand Restaurant

Czech Specials / Tradiční specialita
*Jelení filet v louhu kořenové zeleniny na celerovém pyré se šalotkovými kroužky
Mistrovský kousek šéfkuchaře
*Pošírovaný závitek z kohouta plněný kachními játry na dipu ze švestek s jablkovým chutney
Nejlepší jídlo od maminky
*Nadýchané ořechové noky v ostružinové omáčce

El Cid, Bar de Tapas

Czech Specials / Tradiční specialita
*Gambas al Ajioli – čerstvé krevety, připravené v horkém olivovém oleji s plátky česneku, cayenským pepřem a petrželkou
Mistrovský kousek šéfkuchaře
*Entrecôte el Cid - býčí steak z vysokého roštěnce na lávovém grilu, se zelenými fazolkami na česneku a šunce serrano s omáčkou alioli
Nejlepší jídlo od maminky
*Choco Fondant - Jemný čokoládový dezert podávaný s omáčkou z vanilky

Golden Fish

Czech Specials / Tradiční specialita
*Perlička pečená v medovině, podávaná s domácím hrubozrnným knedlíkem a cibulovo-kedlubnový konfit
Mistrovský kousek šéfkuchaře
*Telecí svíčková v krustě z černého lanýže, bramborové pyré a houbové ragout s lístky mladého špenátu
Nejlepší jídlo od maminky
*Domácí jablečné taštičky s badyánovou redukcí

Tipy

Co vybrat? Je to jen na vás, pokud váháte, vyzkoušejte všechny restarace, každá má něco do sebe. Milovníci masa a steaků jistě ocení farmu Abrdeen Angus Steak House, která má na 400 kusů vlastního dobytku a právě z tohoto BIO chovu se tady vaří.

Pokud chcete zkusit maso zvané "veverka", které na pultech běžně nenajdete, vyražte do Angelo Hotelu. Nejde ale o veverku. "Je to maso od bránice zvířete a na pulty řeznictví se běžně nedostane. Bývalo dříve zvykem, že si ho řezníci nechávali pro sebe, protože je velmi dobré," vysvětluje šéfkuchař Angelo Hotelu Petr Cuřín s tím, že je sice tužší než svíčková, ale chuťově dost výraznější. "Veverka se mu říká proto, že má takový ocásek, jako mívaj veverky," vysvětluje šéfkuchař.

Pokud chcete zkusit telecí, zajděte do Golden Fish restaurantu. "Telecí se dříve v Česku hodně dělalo, ale v současné době je dost na ústupu. Proto jsme ho zařadili do menu," vysvětluje šéfkuchař Golden Fish Jiří Dvořák.

Chcete ochutnat čerstvé krevetky? Zkuste El Cid. "Je to radost, když si můžete sami na talíři vyloupnout čerstvou krevetu," láká šéfkuchař El Cid restarantu.

Novinka

Důležitou a zajímavou novinkou je Mňam vlak. Ten navazuje na Mňam bus, který jede celkem na čtyřech trasách. Vlak vyjíždí z Prahy do Olomouce. V Olomouci pak ochutnáte třikrát menu ve vybraných restaracích a projdete si staré město. A právě proto, že byl bus tak úspěšný, letos se zavedl Mňam vlak. "Bohužel je úplně vyprodaný. Bylo letos jen 30 míst," vysvětluje zakladatel Grand Restaurant Festivalu Pavel Maurer. "Ono více míst ani nejde zařídit, protože bychom se v počtu více než 30 lidí asi nevešli za běžného provozu do vybraných restarantů najednou," dodal. Vlak vyjíždí z Prahy a jde o jeden jídelní vůz v Pendolinu rezervovaný jen pro festival. Lístek sem stojí 3290 korun. "Byli jsme velmi překvapeni, že za tuto cenu se vlak tak rychle vyprodal. Je vidět, že lidé peníze dají rádi, ale za zajímavý zážitek," konstatoval Pavel Maurer.

Novinkou letošního ročníku je Svíčková s Amnesty. V tomto proejktu jde o to, že ochutnávkou speciality - svíčkové, podpoříte Amnety International, která se zabývá propuštěním lidí nespravedlivě vězněných.Sice dáte 600 korun za svíčkovou, ale zároveň podpoříte právě Amnesty International.

Pokud chcete objednat ochutnávku, klikněte zde. Jinak vše ostatní najdete na webu festivalu.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT