Grilování a vše o něm!

12.07.2010 14:02

K létu neodmyslitelně patří grilovačky. Myslíte si ale, když si ogrilujete kukuřici či libové maso, že je to zdravé? QAP má pro vás více informací i tipů na grilování.

Kdo by nedostal při teplém letním večeru chuť si něco ogrilovat? Ale je opravdu grilování takový zabiják nebo lze grilovat zdravě? Pojďme si něco více ujasnit o grilování, oblíbené to české činnosti posledních let.

Pokud si myslíte, že když si na gril hodíte papriku nebo libové kuřecí, jíte zdravě, jste na omylu. Každé maso grilované na sebelepším grilu má pár závad. Jak to, že není zdravé, když je bez tuku a nesmažené či neobalené v trojobalu?

Každé maso, a nejen to, má v sobě nějaký ten tuk. Ten se při vysoké teplotě rozkládá. To se samozřejmě děje i na pánvi. Ale pozor na grilu je to ještě horší. Tam odkapává tuk na rozžhavené uhlí nebo dřevo a uvolňují se tam karcinogenní látky. Tyto látky, vznikající i při hoření dřeva, jsou teplým vzduchem opět vyneseny na potravinu, kterou kontaminují. Takže například i taková lahůdka, jakou je grilovaná paprika, která v sobě moc tuků nemá, bude také kontaminovaná. Sice méně než třeba mastný karbanátek, ale přece.

Takže maso vybírejte pečlivě, čím méně tuku, tím lépe. A jako tip QAP radí, použijte hliníkové alu tácky, které zamezí ´špatnému´odkapávání tuku.

Pozornost věnujte i grilu

I výběrem grilu se dá ovlivnit zdravější grilování. Vybíráte-li gril s ohledem na zdraví, neptejte se výrobců. Často nám slibují zázraky se zárukou velmi chutných pokrmů. Například maso připravené na vodním grilu nebo na lávových i jiných kamenech nebude nikdy takové, jako to z klasického grilu na dřevěné uhlí. Nicméně vaše chuťové pohárky se jistě rozčilovat nebudou, maso sice chutná trochu jinak, ale je výborné.

Velkým hitem grilování je vodní gril, který vypadá spíš jako parní trouba. Princip je ten, že mezi zdrojem tepla, hořícím dřevem, a roštem s jídlem je vodní lázeň. Ta pochytá všechen kapající tuk. Vše je přikryté poklicí. Maso se ohřívá ve směsi vodní páry, tepla a dýmu. Spíš to připomíná vaření v horkovzdušné troubě a připravíte se tím i o tradiční otáčení masa prskajícího nad nezkrotnými plameny ohýnku. Také vůně dřeva chybí. Zkrátka už to není grilování.

Co se dá grilovat?

Jedním slovem všechno. Chcete-li ale zdravější grilování, logicky vynechte naložený bůček.

Co třeba ryby? Dají se udělat sladkovodní, mořské třeba makrela, losos, treska a jiné. Mají krátkou dobu úpravy, mnohdy stačí do deseti minut.

Náš tip na rychlovky:

Makrela s rajčaty - vnitřek makrel vyplníme směsí soli, zelené petrželky a plátky rajčete. Zvenku makrelu potřeme grilovacím kořením na ryby.

Losos v marinádě - dvě lžičky medu rozpustíme v citronové šťávě, přidáme hořčici, chilli, sojovou omáčku a sůl.

Další oblíbenou pochoutkou je drůbeží maso. Nejvíce tuku je schováno přímo pod kůží. Ale tu když ještě před grilováním odstraníte, bude maso vysušené. Kuře je vynikající v marinádě z olivového oleje, zázvoru, kari koření a kardamomu doplněné ořechy a samozřejmě dochucené solí. Nezapomeňte pořádně propéci.

Nezapomenutelnou chuť má vepřové masíčko. Ale zapomeňte na bůček či krkovičku. I když jsou hodně voňavé, jsou moc tučné. Nejlépe kupujte maso z mladých vepříků, nejlépe libovou kotletu či kýtu.

Zelenina se dá též skvěle ugrilovat. Nejčastěji se dává kukuřice, paprika, rajčata. Vynikající je grilovaný lilek s česnekem a bazalkou nebo osolená grilovaná cuketa s bazalkou, tymiánem, mletou paprikou, pepřem a špetkou grilovacího koření.

I pečivo se dá chutně upravit na gril. Jakékoli celozrnné pečivo rozkrojte, naplňte sýrem buďto nastrouhaným či plátky. Půlky spojte a strany potřete olivovým olejem s bylinkami  například rozmarýnem, bazalkou a tymiánem. Zabalte do alobalu a vložte na gril.

Máte nějaký svůj vyzkoušený recept? Pošlete nám ho mailem na qap@qap.cz, nenechávejte si jej pro sebe!!! Vaše recepty budeme pravidelně uveřejňovat!

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima