10.11.2025 14:36
10.11.2025 14:14
Na Borskou přehradu se vrací plovoucí vánoční strom. Kdy se rozsvítí?
10.11.2025 13:22
Muzikáloví herci z DJKT zasadili alej u řeky Mže - FOTKY
Husa, víno a sv. Martin na bílém koni. Doubravka si užila tradiční oslavy naplno - FOTKY
Šestý ročník oblíbené akce Svatomartinská husa zaplnil v neděli 9. listopadu Habrmannovo náměstí na Doubravce. Akce pořádaná čtvrtým plzeňským obvodem nalákala téměř dva tisíce lidí. Nechyběl ani svatý Martin na bílém koni a bohatý kulturní program.
Vůně pečené husy a svařeného vína zaplnila v neděli 9. listopadu Habrmannovo náměstí na Doubravce. Šestý ročník Svatomartinské husy přilákal téměř dva tisíce návštěvníků, kteří si přišli užít den plný tradičních chutí, hudby i přátelského setkávání.
„Jsme rádi, že jsme mohli oslavit v předstihu svátek sv. Martina. V našem obvodě patří Svatomartinská husa mezi nejvyhledávanější akce. Lidé se sejdou, popovídají si a uniknou na chvíli blížícímu se předvánočnímu shonu,“ říká místostarosta Čtyřky Zdeněk Mádr.
Největší zájem byl o klasiku, tedy o svatomartinskou husu se zelím a knedlíky, které se prodalo přes 300 porcí. Na odbyt šly i bramborové lokše s trhaným husím masem nebo husí burgery. Návštěvníky zaujal také šéfkuchař Petr Stupka, který na pódiu připravil netradiční recept – husí maso s červeným zelím a cizrnovými placičkami smaženými na husím sádle.
„Placičky vycházejí z receptu, který se mi podařilo najít v archivu z období 16. století, kdy na jihu Čech vládli Rožmberkové. Tehdy se jim říkalo římské placky. Můžeme je přirovnat k našim bramborákům, ale z cizrny. Úprava zelí pochází z 19. století. Zelí se v tomto případě podlévá vínem, přidávají se k němu jablka, strouhaný brambor, trošku skořice a citronové a pomerančové kůry,“ popsal šéfkuchař Petr Stupka.

Nechyběla ani nabídka mladých a Svatomartinských vín z třiceti vinařství. „Servírována byla mladá a Svatomartinská vína od menších i větších vinařů. Jak je vidět, lidé mají tuto tradiční akci rádi. Vždycky tu panuje výborná atmosféra,“ dodal místostarosta Jan Kakeš.
Během dne nechyběl ani kulturní program. Zahrála cimbálová hudba Alexandra Vrábela, Perla Revival a Strašlivá podívaná. Na pódiu i ve vyhřívaném stanu pak probíhaly řízené degustrace vín.
Na bílém koni přijel sv. Martin – patron všech vojáků a vinařů.
Foto ÚMO 4



















