Ivan Vodochodský bude vařit na Apetit Festivalu

23.05.2011 13:33

Gurmet Ivan Vodochodský, který bude jedním z hostů Apetit Festivalu v Plzni v rozhovoru prozradil, že: "V jednoduchosti tkví úspěch!"

Jedním z hostů plzeňského Apetit Festivalu, který se areálu za OC Plaza uskuteční v sobotu 28. a v neděli 29. května, bude i herec, ´televizní kuchař´ a gurmet Ivan Vodochodský. Krátce před začátkem Apetit Festivalu v rozhovoru prozradil, že vařit by se podle něj mělo jednoduše a kvalitně!

Máte řadu zkušeností z oboru gastronomie. Na Apetit Festivalu se bude vyhlašovat Západočeská restaurace roku 2011. Jak jste spokojen s úrovní gastronomie u nás, a co by podle Vás měla vítězná restaurace splňovat?

Úroveň české gastronomie je stále mizerná. Ano, je tu několik desítek restauratérů a kuchařů, kteří jsou v obraze, chtějí gastronomii změnit, ale skoro všude kromě Prahy a Brna se to daří jen velmi obtížně. V zemi, kde gastronomii ovládají polední menu za 3 Eura to půjde jen velmi těžko. Vítězná restaurace by měla vařit z toho, co jí běhá po dvorku a roste za humny. Jednoduše, kvalitně.

Ve Vašem životopisu se píše, že jste velkým gurmetem, občas i gurmánem, máte rád bourbon, víno a hezké lidi, hrajete divadlo a děláte ´ohníčky´ a občas průšvihy. Co chystáte na Apetit Festival, čím plánujete překvapit návštěvníky?

Chystám ukázky ze své školy vaření, kdy učím amatéry i profesionály základům řemesla - to jest to, co většina z nich neumí. V jednoduchosti tkví úspěch. A čím jednodušší jídlo, tím více chyb se v něm dělá, protože se nedodržují základní postupy a technologie. Třeba omeletu nebo míchaná vajíčka pokazí tragické množství kuchařů.

Lidé Vás znají z mnoha pořadů o vaření, z rádia a dokonce i z divadelních prken. Dovedete si představit, že byste se věnoval pouze kuchařské profesi?

Já jsem se s přestávkami věnoval kuchařské profesi 14 let. Vyučil jsem se v Alcronu, kde jsem dostal dobrou školu od starých mistrů a bardů z první republiky. Dneska už bych nastálo za sporákem asi nevydržel, ale čas od času si jdu do nějaké restaurace „zavařit“ - třeba s Honzou Punčochářem v Le terroir jsem strávil v kuchyni týden.

Čím je pro Vás dobré jídlo?

Dobré jídlo je vším - slastí, pohodou, štěstím a s přibývajícím věkem i erotikou.

Jaké ingredience máte při vaření nejraději a co naopak do dobrého jídla nepatří?

Mám rád jednoduché, čerstvé ingredience, zeleninu, maso. Nesnáším sojové maso a jiné papundeklové náhražky jídla. Do dobrého jídla určitě nepatří sáčky typu ´Svíčková od maminky´ a podobně.

K dobrému jídlu nemůže chybět dobré pití. Poslední otázka: "Pivo, nebo víno"?

Na žízeň pivo, na posezení víno. Nejraději mám rakouské veltlíny a německé ryzlinky.

Na Apetit Festivalu se ve dnech 28. a 29. května bude prezentovat 20 pivovarů, 16 TOP restaurací, 3 kavárny, bar i barmanské speciality a jiná překvapení. Kuchařské show nejznámějších kuchařů i šéfkuchařů vyhlášených restaurací se uskuteční na podiu se skvěle vybavenou kuchyní. Umění kuchaře bude přenášet kamera na plátno tak, aby všichni návštěvníci měli možnost obdivovat se jeho umění.

Na festival přijali pozvání – kuchařský guru Zdeněk Polreich, vítěz kuchařské reality show Na nože Robert Zatloukal, Ivan Vodochodský, zpěvák Jaroslav Uhlíř, kapela Mrakoplaš, DJ Luděk Jaroš, starosta ÚMO Plzeň 1 Mgr. Miroslav Brabec, starosta ÚMO Plzeň 3 Jiří Strobach a další.

Vstupenky jsou k zakoupení v místě konání festivalu v cenách:

Na jeden den pro jednu osobu 50,- Kč
Rodinné vstupné jeden den pro čtyři osoby 150,- kč
Děti do výšky 130 cm ZDARMA

Součástí vstupenky je hlasovací kupon – hlasovat se bude o titul Západočeská restaurace roku 2011 a Ležák roku 2011. Hlasovat návštěvník bude vhozením svého kuponu do boxu zvolené restaurace a pivovaru. Více informací najdete na www.apetitfestival.cz.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT