Kapela Tři sestry přijela uvařit první várku piva pro Pilsner Fest

21.07.2010 14:05

V Plzeňském Prazdroji se už ve středu 21. července začalo vařit pivo pro Pilsner Fest. Tradice totiž káže, aby leželo a zrálo pět a půl týdne. Sládkům s vařením pomohli členové kapely Tři sestry a kapitán plzeňských fotbalistů Pavel Horváth.

15
123456789101112131415Roman Binder

Ve středu 21. července se v Plzeňském Prazdroji začala vařit první várka piva pro srpnový Pilsner Fest. Sládkům při tom asistovali členové kapely Tři sestry v čele s Lou Fanánkem Hagenem a kapitán FC Viktoria Plzeň Pavel Horváth.

V plzeňském pivovaru se začíná pivo vařit už více než měsíc před Pilsner Festem. "Letos očekáváme, že se vytočí 70 tisíc piv. Proto se důkladně připravujeme a za pět týdnů otevřeme i výčepní kohouty s pivním speciály - nefiltrovanými a nepasterovanými pivy Pilsner Urquell a Gambrinus," prozradil mluví Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Ve sládky se na jeden den proměnili muzikanti ze Tří sester a fotbalista Pavel Horváth. "I když ještě k finální podobě čeká pivo několik týdnů ležení, už teď mohu říci, že se na tento Prazdroj hodně těším," řekl Lou Fanánek Hagen, frontman kapely Tři sestry při prohlídce varny Pilsner Urquell, odkud se celý tým sládků přesunul do varny Gambrinus. Zde zkontrolovali várku piva a společně s Pavlem Horváthem zazvonili hudebníci symbolicky na zvon, kterým se dříve oznamovalo ukončení varního procesu.

"Pivo a fotbal mají hodně společného, vždyť Gambrinus je partnerem místního fotbalu i celé Gambrinus ligy. Na Pilsner Festu bude i řada fotbalových fanoušků. I kvůli nim jsem přijal pozvání do pivovaru, abych dohlídl na sládky," smál se kapitán plzeňského fotbalového týmu Pavel Horváth a dodal: "Všechny můžu ubezpečit, že pivo bude skvělé!"

Kapela Tři sestry na Pilsner Festu samozřejmě vystoupí. "Dokonce si nachystali pro Pilsner Fest speciální písničku, úplně novou, které poprvé zazní právě na Pilsner Festu. Jmenu se Gambrinus," prozradil Roman Binder, který kapelu pivovarem ve středu provázel. "Kapela Tři sestry a Pavel Horváth dohlíželi pod vedením sládků na senzorické vlastnosti piva, sládci jim vysvětlili, jak má chutnat ´mladina´. Ochutnávali a ochutnávali a na konce prohlásili, že je pivo uvařené dobře. Teď bude pivo pět a půl týdne ležet a zrát."

Pivo se vaří přesně pět a půl týdne před Pilsner Festem

Středu 21. července zvolil plzeňský pivovar k uvaření první várky kvůli dlouholeté tradici. "Pivo se vařilo právě dnes kvůli tradici, která se udržuje už od doby zakladatele pivovaru Josefa Grolla. První várku uvařil 5. října 1842 a poprvé se čepovalo podle záznamů z kronik o pět a půl týdne později na svatomartinských slavnostech 11. října," vysětlil sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Zítek a pokračoval: "Tradiční postup při vaření a dobu ležení dodržujeme dodnes. Proto jsme pivo vařili právě dnes, aby ho lidé mohli ochutnat přesně za pět a půl týdne na Pilsner Festu."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT