Na letošním Apetit festivalu se budou vařit cvrčci a sarančata!

10.04.2013 12:52

Oblíbený kulinářský festival chystá pro letošní ročník zajímavé zpestření - kromě "normálních" jídel se totiž bude vařit i z hmyzu! O hmyzí jídla, které budete moct sami ochutnat, se postará proslulý kuchař Petr Ocknecht.

IMG_3418
IMG_3397IMG_3399IMG_3400IMG_3401IMG_3402IMG_3403IMG_3404IMG_3405IMG_3407IMG_3408IMG_3409IMG_3410IMG_3411IMG_3412IMG_3413IMG_3414IMG_3415IMG_3416IMG_3417IMG_3418IMG_3419IMG_3420IMG_3421

Třetí ročník gurmánské show Apetit festival se uskuteční o víkendu 18. a 19. května v prostorách amfiteátru pod OC Plaza v Plzni. Pořadatelé si letos pro návštěvníky této akce přichystali zajímavé zpestření. QAP.cz vám přináší takovou malou "ochutnávku"...

Součástí programu festivalu se mimo jiné stane také kuchařská show Petra Ocknechata, který je specialistou v entomofagii - vaření z hmyzu. Cvrčci, šváby, sarančata, hlemýždi, larvy, vosy a jiná havěť bývá pro většinu lidí z Čech dosti neobvyklá strava. Brněnský kuchař Petr Ocknecht však z hmyzích surovin vaří už spoustu let a jídlo z hmyzu si velmi pochvaluje.

Zvedá se vám žaludek nebo jste na tuto netypickou kuchyni zvědaví? Podle Petra Ocknechta je konzumace hmyzího menu hlavně věcí psychiky. "Na světě je známo téměř 2000 druhů jedlého zmyzu. V Mexiku se hmyz jí už tři tisíce let až dodnes. Mekou jídla z hmyzu je střední Amerika, na vyšší degustační úroveň speciality z hmyzu posouvá Asie," říká kuchař. Evropa ve vaření neobvyklých hmyzích menu zůstává ale stále velmi konzervativní.

Čím to je? U nás lidé na pojídání hmyzu nejsou zvyklí a mají předsudky. "Je to hlavně o psychice. Hmyz obsahuje vlákninu a dá se říci, že je pro člověka zdravý." Podle Ocknechta je nejtěžší prolomit psychickou bariéru. Pak člověk zjistí, že hmyz nechutná vůbec špatně a může připomínat například chuť oříšků, ovoce nebo ryb. Chuť hmyzu ovlivňuje prostředí, ve kterém žije.

S konzumací hmyzu je vhodné začít pomalu, postupně, abychom si na novinku v jídelníčku zvykli, radí Ocknecht. Pro začátek jsou vhodní třeba cvrčci na másle. Koho by hmyzí kuchyně lákala, může si od Petra Ocknechta objednat speciální degustační menu, za které zaplatíte okolo 300 korun. Upéct se dají například sušenky se sušeným hmyzem nebo se může usmažit šváb v těstíčku. U některého hmyzu je však nutné před konzumací odstranit křídla a nožičky.

Na show Petra Ocknechta se můžete těšit v nedělním programu Apetit festivalu od 13 hodin. "Připravovat budu dvrčka na másle s pečivem, saranče podávané s kuskusem a ovocný tvaroh se sušenými červy," láká na originální menu Petr Ocknecht. Pokud se chcete inspirovat nějakými hmyzími specialitami, pořiďte si knížku Kuchyně hmyzem zpestřená, na které se Ocknecht spolupodílel.

foto : qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT