19.07.2025 14:33
V ulici Prvomájová v plzeňských Křimicích došlo k vážné nehodě. Silnice je uzavřena
Osobní auto se střetlo s motorkou, na místě probíhají záchranné a vyprošťovací práce
19.07.2025 14:33
Osobní auto se střetlo s motorkou, na místě probíhají záchranné a vyprošťovací práce
18.07.2025 21:34
18.07.2025 15:43 18.07.2025 17:06
Dříve voněla povidla v každé domácnosti. Dnes už je vaří málokdo. Víte, že se nemusí vařit jen ze švestek? Výtečná jsou i hrušková nebo jablečná. A právě ty z jablek budou vařit na selském statku.
Na selském dvoře U Matoušů v Plzni- Bolevci připomínají stará řemesla, tradice i postupy, které dříve běžně používali naši dědečkové a babičky. Ke každé domácí kuchyni patřilo i vaření vlastních povidel, švestkových, jablečných nebo hruškových.
"Jablečná povidla z jablek z našeho sadu budeme vařit v sobotu 21. srpna 2021 v kuchyni obytného stavení selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci. Při oživené komentované prohlídce se tak na vlastní oči přesvědčíte, jak se z jablek tento pokrm uvaří. Kromě toho se dozvíte, jak se zpracovávaly a uchovávaly potraviny před vynálezem ledničky nebo mrazáku," uvádí se na stránkách dvora.
Program bude probíhat v rámci běžných komentovaných prohlídek obytného stavení. Vstupenky si můžete rezervovat na telefonu 374 631 963 nebo na e-mailu bolevec@npu.cz. Vstupenky si můžete také přímo nakoupit on-line na webových stránkách usedlost-bolevec.cz pod záložkou rezervace.
Cena je stejná jako na běžné prohlídky, tedy 120 Kč pro dospělé, 100 Kč pro seniory a mládež a 60 Kč pro děti. Děti do 6 let mají vstup zdarma.
foto: ilustrační