15.12.2024 10:32
15.12.2024 8:29
V Plzni vznikl nový prostor, kde najdou útočistě děti a mladí lidé v náročné životní situaci - FOTKY
14.12.2024 17:34
Z loupežného přepadení pošty v Tlučné byl obviněn pětapadesátiletý muž
Nádvoří pivovaru bude patřit farmářům! Představí se i mistři kuchaři
Plzeňské farmářské trhy se během léta přece jen "přestěhují". Celkem třikrát se trhy odehrají na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Poprvé už tuto sobotu. Tentokrát nebudou chybět ani ukázky kuchařského umění.
Plzeňské farmářské trhy se v půrběhu letní sezóny představí hned třikrát na násvoří Plzeňského Prazdroje. Poprvé to bude už tuto sobotu 13. června. Novinkou budou workshopy, ale také ukázky kuchařského umění. Chybět ovšem nebude samozřejmě ani nefiltrovaný ležák Pilsner Urquell.
Během tří sobot až do září zamíří kroky tradičních návštěvníků farmářských trhů místo na náměstí Republiky na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Farmářské trhy se tam odehrají 13. června, 22. srpna a 19. září. Probíhat budou vždy od 8 do 13 hodin.
K mání bude jako obvykle zboží osvědčených prodejců. K dostání tak bude zelenina, mléčné výrobky, maso, uzeniny i pečivo. Chybět ovšem nebudou ani stánky s teplým občerstvením a na čepu samozřejmě ležák Pilsner Urquell.
"Pivovarské nádvoří je pro lokální trhy ideálním místem. Kde jinde by se přece měly konat než v doprovodu tradičního a poctivého piva, které se vaří jen z těch nejlepších ryze českých surovin,“ říká Tomáš Raboch, vedoucí oddělení rozvoje cestovního ruchu v Plzeňském Prazdroji.
Na nádvoří se tuto sjede zhruba čtyřicítka farmářů a k dostání bude například i čokoláda nebo přírodní kosmetika. "Klademe důraz na prodej samotnými farmáři či zpracovateli. To je to, co oceňují návštěvníci nejvíce – vysokou kvalitu, dohledatelný původ a kontakt s pěstiteli či chovateli. Navíc podpora potravin z blízka představuje příležitost nejen pro samotné výrobce, ale i pro udržitelnou lokální ekonomiku, cestovní ruch a životní prostředí,“ dodává Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů.
Trhy navíc nabídnou workshopy kuchařů z Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky, kteří na místě předvedou vaření z farmářských produktů. Jejich recepty budou poskládané z aktuálních surovin, které se budou v daný den na tržišti prodávat. Vaření si budou moci vyzkoušet pod jejich dohledem a v plně vybavených mobilních kuchyních i návštěvníci.
Hned na úvod se návštěvníkm představí Martin Jiskra, který během své kariéry prošel vyhlášenými hotely jako je Alcron a Forum, ale také v Rakousku, Japonsku, Anglii, v New Yorku či v coloradské restauraci Paul Bocuse – Papillion, která byla vyhlášená nejlepší restaurací ve státě Colorado pro rok 1997. Na vyžádání vařil také pro Yashim hsal hal Shamiin, člena královské rodiny v Kuvajtu. Nyní pracuje v restauraci Chagalls v Praze a od roku 2013 je manažerem Národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky.
FOTO: Plzeňský Prazdroj