Nová expozice Techmanie představuje Budoucnost na talíři

04.11.2015 19:33

Dvě desítky exponátů s tematikou výživy přináší nová expozice Budoucnost na talíři, kterou Techmania Science Center slavnostně otevřelo u příležitosti svých sedmých narozenin.

Chemické pokusy2

Od nápadu po realizaci je nová expozice dílem pracovníků tohoto plzeňského science centra.

"Návštěvníci se tu dozvědí například, jaké by to bylo, kdyby přibrali pár kilogramů: dostanou vestu se zátěží a budou běhat po schodech nahoru a dolů s pizzou," prozrazuje David Lobotka z vývojového oddělení Techmanie. Další exponát návštěvníky provází cestou masa z jatek až na talíř. Jiný je zase seznamuje s tím, kolik se v Česku sní každou vteřinu například rajčat, vajec nebo kuřat, díky dalšímu zjistí, jak si s jedním a tímtéž jídlem poradí tělo fyzicky pracujícího muže a slečny z kanceláře.

Bohaté doprovodné texty nabízejí tipy a triky na usnadnění práce v kuchyni, vedou na exkurzi do historie toalet nebo prozrazují více o geneticky modifikovaných organismech nebo o plýtvání potravinami. "Na každého tu zkrátka čeká spousta překvapivých informací. Někoho třeba zaujmou údaje o mozku, který ke svému fungování nezbytně potřebuje cukr, přesněji glukózu. Jiného možná zaskočí zjištění, že arašídy jsou luštěnina a rebarbora zelenina," dodává David Lobotka.

Expozice Budoucnost na talíři patří do letošního celoročního tématu Výživa a je v Techmania Science Center přístupná v rámci běžného vstupného do expozic. Techmanie plánovala téma Výživy zpracovat už od svého vzniku. Před rokem přizvala ke spolupráci učitele a metodiky z pedagogické fakulty Západočeské univerzity a nápad začal získávat konkrétní obrysy. Výroba expozice probíhala od ledna letošního roku.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT