Plzeňské farmářské trhy přilákaly stovky lidí

31.03.2012 11:53

Poslední březnovou sobotu odstartovaly první Plzeňské farmářské trhy, které přilákaly stovky Plzeňanů. Prohlédněte si fotografie z prvních letošních trhů.

IMG_0012

Poslední březnovou sobotu zaplnily Mlýnskou strouhu a nádvoří hotelu Gondola stánky plné lokálních lahůdek, květin a dobrého pití. Úderem osmé hodiny ranní začaly první letošní Plzeňské farmářské trhy, které se do Mlýnské strouhy budou vracet každých čtrnáct dní.

Ani nevlídné počasí trhy nenarušilo

Studený vítr ani zamračené obloha neodradila milovníky poctivého sýra, uzenin a rakytníkového nápoje od návštěvy trhů. Davy Plzeňanů stály fronty na čerstvé pečivo i ryby, nikdo se nikam netlačil jako v přeplněných supermarketech, naopak si každý dal na čas, nasál vůni kolem sebe, prohodil několik slov s kolemjdoucími i samotným obchodníkem a šel o stánek dál.

Oproti loňsku se trhy rozrostly

Protože o regionální potraviny je stále větší zájem, dojednali organizátoři trhů zvětšení prodejního prostoru. "Pořadatelé dojednali s odpovědnými orgány samosprávy pro trhy zábor veřejného prostranství ve větším rozsahu než v loňském roce," říká Tomáš Popp, koordinátor Plzeňských farmářských trhů z občanského sdružení ENVIC.

Hlavní je kvalita

Cílem pořadatelů je především nabízet vynikající potraviny. "Od počátku jsme měli záměr vytvořit prostor pro prodej těch nejkvalitnějších potravin místního či tuzemského původu. Klademe důraz na prodej samotnými farmáři či zpracovateli. To právě návštěvníci nejvíce oceňují – vysokou kvalitu, dohledatelný původ a kontakt s pěstiteli či chovateli. Proto jsou právě Plzeňské farmářské trhy tolik oblíbené. Navíc podpora potravin z blízka představuje příležitost nejen pro samotné výrobce, ale i pro udržitelnou lokální ekonomiku, cestovní ruch a životní prostředí,"  vysvětluje Popp.

Výběr byl veliký

Na prvním Plzeňském farmářském trhu v roce 2012 se představili již tradiční, ale i noví prodejci – zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři z Nebílov, Radnic, pekaři ze tří pekáren – Rendl ze Sušice, Zídkovi z Plzně a pekaři z Dobřan, vynikající koláče napekli i v Anděl Station z Plzně, pěstitelé hlívy z Píseckých hor, kuřata a krůty přiveze farma Zephyr, čerstvé i zpracované ryby z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny), maso a uzeniny od mnoha uzenářů – Angus Farm ze Soběsuk, Dvořák z Bělé nad Radbuzou, Matějka z Letin, Šnebergera ze Železné rudy, své biouzeniny (biouherák, biolovečák) představil pan Sklenář ze Sasova, zvěřinové uzeniny prodávali ZEFA VOLARY a pan Bubeníček z Úněšova, mošty nabídli ovocnáři z Nebílov a Stvolenská moštárna.

Mléčné výrobky oceněné značkou Regionální potravina představila minimlékárna Joma. Kozí, kravské i ovčí sýry bylo možné zakoupit z farmy Držovice, z Horského statku Abertamy a chráněné dílny Simabelle.

Nechyběl ani med od včelařů z Plzeňského kraje. Prodávaly se i bylinky, sazenice a pomlázky.

Lidé mají rádi atmosféru trhů

Petra z Plzně si na prvních farmářských trzích koupila rakytníkový džem do jogurtu. "Krásně to tady voní a je tady báječná atmosféra. Líbí se mi, že lidé se potupně obrací k tomu, že se nebojí si připlatit za kvalitu a přitom tak podporují činnost drobných lokálních prodejců," prozradila nám.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT