10.11.2025 14:36
10.11.2025 14:14
Na Borskou přehradu se vrací plovoucí vánoční strom. Kdy se rozsvítí?
10.11.2025 13:22
Muzikáloví herci z DJKT zasadili alej u řeky Mže - FOTKY
Plzeňský sochař vytvořil sošky pro Apetit festival
Na letošním Apetit festivalu budou ceny v podobě sošek z rukou plzeňského sochaře Václava Česáka. Ten je autorem například hudebních cen pro Žebřík.
Letošní Apetit festival bude opět udělovat cenu pro Západočeskou restauraci roku a Pivovar roku. A právě vítězové dostanou sošky z rukou plzeňského sochaře Václava Česáka.
Autora letošní ceny Apetit Festivalu se rozhodli oslovit sami pořadatelé. "Věděli jsme, že pan Česák vytváří nejrůznější ocenění a navíc se nám jeho práce líbí, proto jsme se rozhodli požádat jej o spolupráci," vysvětluje jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production. Co bylo inspirací pro tvorbu sošky, prozrazuje sám autor: "Pro přípravu pokrmů se používá celá řada rozmanitého kuchyňského náčiní, které je dokonalé jak materiálně, tak i svým designem. Všechny tyto atributy jsem se snažil zdůraznit ve svých návrzích, jak zvolenými tvary, tak i použitím barevných materiálů."
Jak budou sošky vypadat?
Návrh má tvar talíře na podstavci, kde barevné odlišení má symbolizovat rozmanitost chutí a druhů jídel. "Jako další znak kultivovaného moderního stravování jsem použil příbor vypálený laserovou metodou z leštěného nerezu, abych tím navázal na logo festivalu," vysvětluje Česák.
O sošky z dílny Václava Česáka se na Apetit Festivalu utká 15 restaurací a 20 pivovarů. Soutěžní restaurace připravily na festival speciální menu, kterým budou chtít polechtat chuťové pohárky návštěvníků, aby právě tomu konkrétnímu podniku dali hlas a přispěli tak k získání titulu Západočeská restaurace roku.
