30.05.2025 11:29
30.05.2025 10:32
Klatovskou čeká proměna. Studie zahrnuje více stromů i méně aut - VIZUALIZACE
30.05.2025 8:41
Pozor, v Plzni dnes proběhne cvičení policie!
Plzeňští studenti předvedou své gastronomické umění v celostátní soutěži
Plzeňští studenti předvedou své gastronomické umění v rámci celostátní soutěže garantované Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou. Do soutěže se přihlásily více než tři desítky škol z celé republiky.

Studenti Hotelové školy, Plzeň, U Borského parku 3 a plzeňské Akademie hotelnictví a cestovního ruchu – střední školy, s.r.o. se zapojili do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku.
Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii. O druhý ročník soutěže byl větší zájem než loni nejen mezi školami, ale i studenty. Celkem má soutěž letos 112 účastníků z 31 středních škol a 10 krajů České republiky. Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty.
Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je i letos Mistr kuchař Vladimír Picka, který přibližuje použití tuňáka Rio Mare jako hlavní suroviny soutěže: "Tuňákové maso je lehké a chutné. Skvěle se hodí jako základ pro zdravé školní svačiny. Tuňák dává lidskému tělu významné množství minerálů, bílkovin a vitamínů."
Odborná porota bude u soutěžních pokrmů hodnotit celkový dojem pokrmu, jeho složení, použitelnost jako svačina nebo chuť. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut a jedna porce by měla mít hmotnost 100 až 200 gramů. Navíc finanční limit na přípravu porce nesmí přesáhnout v nákladech 50 Kč.
Jeden z finalistů se může těšit na speciální cenu Markéty Hrubešové, která k účasti v porotě říká: "Těším se, že mladí kuchaři a mladé kuchařky vymyslí spoustu jedinečných receptů a vymyslí nové a netradiční kombinace různých surovin. Jsem moc zvědavá na finále, kde předvedou svůj um a své znalosti při přípravě pokrmu v gastro studiu."
Soutěž Svačina roku s Rio Mare má dvě kola. V prvním kole soutěžící připraví a nafotí pokrm. Fotografie pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. V průběhu listopadu vybere odborná porota pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo proběhne 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze.
FOTO: ilustrační