Postavte si udírnu! Za 3 hodinky je hotová!

10.03.2010 14:04

Už na jaře si můžete vyudit klobásku nebo čerstvou rybičku. Že nemáte udírnu? Tak si ji vyrobte! Za přibližně dvě až tři hodinky máte hotovo.

Potřebujeme:


kovový barel
rouru
koleno o průměru 150 milimetrů
cihly
kus plechu
ocelové pruty a háky na zavěšení uzeniny
větší kus látky


Stavbu udírny začneme výběrem správného místa, pokud možno mezi topeništěm a komínem by mělo být mírné převýšení, pro lepší tah a vzdálenost kolem tří metrů. V barelu vyřízneme dole uprostřed otvor o průměru kolena. V místě topeniště vykopeme dolík o rozměrech 60 x 60 x 60 centimetrů a z něho vyvedeme příkop široký a hluboký 20 centimetrů, kam poté položíme rouru, jeden její konec bude končit v topeništi, druhý kolenem spojíme s barelem. Stěny topeniště udírny zpevníme cihlami a celé je přikryjeme plechem. Rouru a topeniště přisypeme hlínou a udírna je hotová. Při uzení jen na barel položíme ocelové pruty, na ně zavěsíme háky s uzeninou a barel ovážeme z vrchu kusem látky. Místo barelu můžeme použít například železnou krabici a nebo pokud udíme menší věci, funkci dobře splní například staré vědro. Důležitá je délka roury přivádějící kouř do komínu, pro klasické studené uzení, které se například výtečně hodí pro ryby by přívod měl být delší než pět metrů.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT