Příběhy farmářů: Farma Údolíčko Přimda vozí na farmářské trhy lahodné kozí sýry

22.11.2014 17:38

Sobotní chladné dopoledne zpestřily na plzeňském náměstí Republiky v pořadí další farmářské trhy. Tentokrát jsme pro vás zjišťovali, v čem tkví kouzlo oblíbených kozích sýrů z farmy Údolíčko.

DSC_1489
DSC_1487DSC_1488DSC_1489DSC_1490DSC_1491DSC_1492DSC_1493DSC_1494

Další farmářské trhy v pořadí se na plzeňské náměstí vrátily v sobotu 22. listopadu. I tentokrát jsme se vypravili za farmáři, abychom zjistili, co všechno stojí za jejich krásně vyzdobeným stánkem a dlouhými frontami zákazníků.

Oslovili jsme zástupce rodinné ekofarmy Údolíčko Přimda, kteří vozí na Plzeňské farmářské trhy kozí sýry, které si velmi rychle získaly mezi Plzeňany dobré jméno.

"Jezdíme na farmářské trhy nepravidelně, do Plzně jezdíme asi od července tohoto roku a jezdíme s kozími sýry," prozradil nám na úvod pan Jan Junek. Podle něj jsou kozí sýry, které prodávají, speciální. Ptali jsme se pochopitelně, čím jsou tak speciální ve srovnání se sýry běžně dostupnými.  "Svojí originální recepturou a svojí chutí."

A jaká je produktová nabídka farmářů? "Máme pět druhů sýrů, ale víceméně čtyři druhy čerstvého sýra a jeden sýr uzený. Pak ještě tedy děláme nakládaný sýr v oleji se sušenými rajčaty," pokračuje pan Junek.

Pochopitelně nás zajímalo, zda je v nabídce sýr, který si Plzeňané nejvíce oblíbili. "Nedá se říct, že nejoblíbenější, ale jeden z těch našich sýrů vyhrál značku Regionální potravina Plzeňského kraje tento rok." Jednalo se o kozí sýr s vlašskými ořechy. "Co se týče oblíbenosti, každý zákazník má jiný sýr oblíbený, jinak kořeněný, bylinkový, s ořechy. Je to různý, nedá se to říct, který z nich je nejoblíbenější," uzavírá Jan Junek s tím, že specifikum jejich sýrů z hlediska zákazníků je také to, že z nich není cítit kozina. "To je dáno zejména tím, že naše sýry jsou čerstvé a i tou recepturou, jakou se vyrábí, tak ta kozina vlastně nestihne vyběhnout."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Čištění klima