QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ptačí sobota v plzeňské zoo připomene Mezinárodní den ptactva

30.03.2022 12:24

Letošní Ptačí sobota v Zoologické a botanické zahradě města Plzně se uskuteční tuto sobotu 2. dubna od 10 do 17 hodin. Tematický program je určený především pro rodiny s dětmi.

IMG_2539

Místem konání letošní Ptačí soboty v plzeňské zoo je prostor mezi hlavní pokladnou a Tropickým pavilonem.Samozřejmě nebude chybět velice populární naučná stezka, která bude tentokrát tematicky zaměřená na ptačí svět, stejně jako oblíbená lesní pedagogika. Za splněné úkoly čekají na soutěžící zajímavé ceny. Program zahájí sokolník Jan Brož, který do programu vstoupí ještě jednou mezi 13 a 14 hodinou,“ říká František Hykeš z plzeňské zoo.

Plzeňská zoologická zahrada je velkým chovatelem cizokrajného ptactva. Návštěvníkům nabízí ke spatření řadu zajímavých a vzácných druhů, v přírodě mnohdy na hranici vyhynutí. Některé z nich se daří ošetřovatelům rovněž úspěšně rozmnožovat.

Mezinárodní den ptactva se slaví již od roku 1906, a to 1. dubna, v den podepsání Konvence o ochraně užitečného ptactva. Jedná se o první mezinárodní úmluvu s environmentálním obsahem. „Ochrana ptactva a zdůrazňování jeho významu pro přírodu mají počátky na samém začátku 20. století. V Rakousku-Uhersku se první akce na podporu těchto rodících se snah uskutečnila na Slovensku a byla určena především školám,“ uvádí František Hykeš.

Česká společnost ornitologická vyhlašuje každoročně Ptáka roku, letošní ročník vyhrál zvonek zelený. Byl vybrán jakožto v posledních deseti letech u nás jeden z nejrychleji mizejících ptačích druhů.

Nositelé ptačích jmen mají do Zoologické a botanické zahrady města Plzně v sobotu 2. dubna vstup se slevou.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24