15.12.2024 8:29
14.12.2024 17:34
Z loupežného přepadení pošty v Tlučné byl obviněn pětapadesátiletý muž
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
S Andreou v kuchyni: Lilkový snack s jogurtovým dipem
Je tady další recept z rubriky S Andreou v kuchyni. Zkuste lilek. Lilek začíná být konečně i v Čechách hojně používaná zelenina.
Smažená lilková kolečka určitě každý znáte. Jednou, dvakrát si je uděláte a pak už omrzí. Ale tohle zobání k telce nebo na nějakou party se studeným jogurtovým dipem je prostě a jednoduše super.
Na přípravu budete potřebovat: (všeho podle počtu strávníků, na 1 osobu počítejte 1/2 - 1 lilek )
lilek
parmazán
vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
+olej na smažení
Na jogurtový dip:
hustý bílý jogurt
česnek ( stroužek na 1 malý jogurt )
máta
sůl
Postup přípravy receptu:
Vše je velmi jednoduché. Lilek oloupejte, nakrájejte na kostky cca 1,5 x 1,5cm, osolte a nechte v cedníku asi hodinu vykapat. Pak lilek osušte papírovou utěrkou.
Mezitím připravíme dip. Do jogurtu vmícháme najemno posekané lístky máty, rozdrcený česnek a podle chuti osolíme. Vložíme odstát do lednice.
Připravte si klasicky suroviny na trojobal, jen s rozdílem, že do strouhanky přidáte na velmi jemno nastrouhaný parmazán.
Rozšlehané vajíčko ještě trošku osolte a můžete malinko naředit vodou. A pak už klasicky obalujeme, mouka, vejce strouhanka s parmazánem. Smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje tak, aby kostky plavaly a smažily se rovnoměrně ze všech stran. Vyndáme krásně zlatavé kostičky na papírové utěrky a necháme přebytečný olej odsát.
Podáváme s vychlazeným dipem.
foto: Andrea Motlíková