14.12.2024 17:34
14.12.2024 12:23
Betlém na náměstí Republiky už brzy doplní Jezulátko. Tradiční průvod vyjde od biskupství
14.12.2024 10:12
Tragická dopravní nehoda u Plzně. Chodec střet s vozidlem nepřežil
S Andreou v kuchyni: Naložená grilovaná (pečená) zelenina
Je tady víkend, užijte si grilovačku se vším všudy a vyzkoušejte nový recept s Andreou. Tuto naloženou zeleninu musíte rozhodně vyzkoušet.
Je tady další skvělý recept z rubriky S Andreou v kuchyni
Inspirovala jsem se už loni jedním řeckým receptem na naložený lilek, který jsem teda realizovala, ale nějak ani nenafotila, už vlastně nevím ani proč :-) Napravuji dnes. Přidala jsem k lilku i jinou zeleninu a je to fakt dobrota.
Přidejte při grilování hodně zeleniny a když se třeba nesní, proveďte s ní toto. Nebo prostě opečte zeleninu na pánvi či v troubě a efekt bude stejný. Ovšem sami víte, že pokrmy z grilu mají o dost lepší chuť :-) Recept je to jednoduchý, ale o to víc vás překvapí výsledek.
Na přípravu jedné průměrné sklenice budete potřebovat:
1 lilek
1 cuketa
2 cibule
1 větší paprika
6 stroužků česneku
olej nejlépe olivový ( cca 200ml )
balsamico nebo vinný ocet( cca 3 -4PL podle chuti )
čerstvá petrželka
sůl
Postup přípravy receptu:
Lilek a cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka, cibule na čtvrtky (oddělíme lupeny) a papriky na širší pruhy. Vše opečeme postupně z obou stran potřené olivovým olejem na grilu nebo pánvi či v troubě . Lilek předem můžete nechat vypotit, ale nedělám to vždy. Jen v případě, že lilek není úplně čerstvý.
Z oleje, octa, soli a 3 rozdrcených stroužků česneku vymícháme zálivku a petrželku nahrubo posekáme. Zbylé 3 stroužky nakrájíme na plátky. Ogrilovanou zeleninu osolíme a skládáme do připravené sklenice. Vrstvy zeleniny vždy posypeme petrželkou a česnekem a zalijeme marinádou až do spotřebování zeleniny. Vrstvy trochu zmáčkneme, aby marináda byla i nad zeleninou, případně dolijeme olejem. Nechte proležet v lednici ... kdo vydrží nejdéle, vyhrává :-D Ne, dělám si legraci, ale je třeba nechat opravdu rozležet alespoň dva dny, pak je to super. Marinádu po převaření a vychlazení můžete použít znovu nebo si s ní pokapejte třeba opečenou bagetku nebo zeleninový salát.
foto: Andrea Motlíková
Více receptů na facebooku nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno.