08.12.2025 14:21
Novoroční ohňostroj na plzeňském náměstí nebude. Nahradí ho videomapping
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 14:21
Plzeňané letos přivítají nový rok bez tradičního ohňostroje.
08.12.2025 10:00
Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a můžete být mezi výherci!
07.12.2025 19:05
Sezona rebarbory je v plném proudu a všude se pečou rebarborové koláče. Každý má nějaký dobrý, osvědčený recept. Ale nezapomeňte, že rebarbora se má sklízet jenom do Svatého Jana, pak už má prý hodně kyseliny šťavelové :-)
Dnes jsem místo koláče připravila skvělý, badyánem a skořicí vonící, zapečený crumble. Crumble je vlastně takový koláč bez těsta, zapečený s drobenkou a většinou se podává v zapékacích mističkách, protože na dezertním talířku by moc esteticky nevypadal.
Na přípravu budete potřebovat:
svazek řapíků rebarbory ( cca 10ks )
1 badyán
kousek svitku skořice
2-3PL třtinového cukru
2PL griotky nebo portského vína
+kysaná smetana

Na drobenku:
100g másla
100g třtinového cukru
100g hrubé nebo polohrubé mouky
Postup přípravy receptu:
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2cm dlouhé. Rebarboru není nutné loupat, jak to mnozí dělají. Tenká slupka při tepelné úpravě krásně změkne. Rebarboru s kořením přendáme do kastrůlku, posypeme cukrem a zalijeme griotkou nebo portským. Na mírném ohni provaříme cca 2-3 minuty, ne víc, aby moc nezměkla a nebyla z ní kaše. Odstavíme a necháme zchladnout, můžeme nechat přes noc, aby krásně nasákla vůněmi.
foto: Andrea Motlíková