09.08.2025 15:10
09.08.2025 9:50
Víkendová výluka tramvají 1 a 4 v Plzni odstartovala!
08.08.2025 17:29 08.08.2025 17:49
V prostoru kolejiště se pohybovala žena, provoz na trati byl zastaven
Odpoledne byl přerušen provoz vlaků v úsecích: Rokycany – Mirošov a Ejpovice – Svojkovice.
S Andreou v kuchyni: Recept na výborný velikonoční mazanec
Blíží se Velikonoce. Na velikonočním stole tak nemůže chybět mazanec spolu s beránkem a nádivkou. Dnes vám přinášíme recept na výborný velikonoční mazanec.
Je tady další díl našeho vaření dnes tedy spíše pečení. Velikonoce se blíží, upečte si s Andreou v kuchyni výborný velikonoční mazanec.
Každý má jistě svoje osvědčené těsto na Velikonoční mazanec (bochánek), tak já nabízím k vyzkoušení to naše. Mazanec je krásně vláčný, není suchý a nedrolí se.
Na přípravu budete potřebovat:
Na dva mazance:
750g mouky ( dávám půl na půl hladkou a polohrubou )
180g cukru krupice
180g tuku ( používám máslo )
2 vejce
52g droždí
375ml mléka
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka soli
kdo rád rozinky, přidá také do těsta ( nejlépe namočené v rumu )
mandle na posypání
1 vejce na potření
Postup přípravy receptu:
Od doby, co vlastním domácí pekárnu, připravuji těsto v ní. Nejprve nalijeme mléko, rozpuštěné a vychladlé máslo, vejce, potom sypké a navrch rozdrobené droždí a nastrouhanou kůru. Necháme pracovat na program těsto i s kynutím.
Poté těsto vyjmeme, propracujeme a na plechy vyložené pečícím papírem vytvarujeme 2 bochánky. Necháme opět vykynout alespoň půl hodiny. Poté můžeme vršek nastříhnout do kříže, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi.
FOTO: Andrea Motlíková