14.05.2025 15:28
14.05.2025 14:41
Plzeň ožije středověkem! Historické slavnosti vtáhnou návštěvníky mezi rytíře
14.05.2025 8:35
Pozor na klíšťata! Na většině Plzeňského kraje jsou mimořádně aktivní
S Andreou v kuchyni: Zkuste vynikající tvarohový dort Míša s jahodami
Je tady další recept z naší rubriky "S Andreou v kuchyni". Tvarohového Míšu zná snad každý. Zkuste ho trochu ozvláštnit jahodami, určitě si pochutnáte.
Míšu miluji, když už sáhnu po nanuku, je to vždycky Míša. Mám ráda tu nakyslou chuť tvarohu a jahody v něm jsou opravdu výborné. Jahody použijte spíš menší nebo je nakrájejte na poloviny, lépe se to pak bude baštit. Recept není žádná novinka, určitě už jste někdy pekli. Tak snad pro ty, kteří ještě nezkoušeli, dávám recept, který jsem přizpůsobila z řezů na velikost dortové formy.
Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4PL moučkového cukru
1PL oleje
4PL polohrubé mouky
1KL prášku do pečiva
1PL kakaa
Na krém:
750g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200g másla
+ 300g jahod ( i více )
Poleva:
60g čokolády na vaření
50g másla
1PL mléka
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky. Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy upevníme pečící papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180 stupňů C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.
Pak opatrně sundáme pečící papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme a stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.
A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.
Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.
Více receptů najdete na na facebooku nebo na blogu V kuchyni vždy otevřeno
foto: Andrea Motlíková