S Andreou v kuchyni: Znojemská omáčka s hovězím

18.06.2015 17:57

Znojemská omáčka s hovězím patří mezi tradiční jídla české gastronomie. Jméno má po známých Znojemských okurkách. Nevíte, jak na to? Uvařte si s Andreou!

img_4059-br
img_4059-brimg_4062-brimg_4058-brimg_4049-br

Znojemskou omáčku určitě všichni znáte, tak tady nebudu zbytečně dlouze rozepisovat, jak chutná. Dávám ji sem spíš pro začínající kuchaře, aby věděli, jak na to :-)

 

Na přípravu budete potřebovat:
 750g hovězího (já jsem měla loupanou plec, může být i pěkný kus zadního )
2 střední cibule
špek nebo slanina
3 sladkokyselé okurky
1PL hořčice
hovězí vývar
nové koření 5 kuliček
troška červené papriky pro barvu
hladká mouka
pepř a sůl
olej nebo sádloANDREA V KUCHYNI

Postup přípravy receptu:
Špek nebo slaninu nakrájíme na klínky a dáme je na cca půl hodiny do mrazáku, lépe se nám s nimi bude maso špikovat. Do masa uděláme tenkým dlouhým nožem zářezy a vsuneme do nich špek. Maso je dobré svázat provázkem, aby pěkně drželo tvar. Osolíme a opepříme ze všech stran.

V hrnci rozpálíme olej nebo sádlo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme a vyjmeme. Pak uděláme základ na omáčku. Pokrájenou cibuli a zbytek špeku orestujeme pozvolna dohněda, pak přidáme polovinu na nudličky nakrájených okurek, hořčici a také orestujeme.

Zaprášíme moukou, chvilku mícháme, pak přidáme papriku a nové koření a zalijeme asi půllitrem vývaru. Dobře rozmícháme a vrátíme zpět maso. Přiklopíme a dusíme 1,5 hodiny doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Nakonec přidáme zbylé pokrájené okurky a prohřejeme, dochutíme.
 

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno

foto: Andrea Motlíková

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT