V Plzni vyrůstá sommelierská elita. Zlato z prestižního klání zůstává doma

09.10.2017 10:52

Hotelová škola v Plzni u Borského parku hostila prestižní soutěž Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR – Talent. Hned dva cenné kovy zůstávají v Plzni. Podívejte se na fotky!

BoheTrophee2017_57

Hotelová škola U Borského parku v Plzni se stala dějištěm dalšího ročníku prestižní soutěže Bohemia Sekt Trophée Sommelier ČR – Talent.

Do Plzně se sjelo 18 žáků z gastronomických škol z České a Slovenské republiky. Zde si pro ně připravil garant soutěže pan David Král, hlavní sommeliér společnosti Bohemia Sekt a nejlepší sommelier ČR, mnoho zajímavých disciplín. Žáci si museli poradit s rozsáhlým testem, slepou degustací a popisem 2 vzorků vína, servisem sektu před odbornou porotou. Ve finále na žáky čekaly dovednostní úkoly zaměřené na dekantaci červeného vína, rychlý kvíz zaměřený na znalosti nápojů, snoubení vína s připravenými pokrmy jako jsou ústřice, kaviár nebo šneci. Nechyběla ani komunikace s hostem.

Pro Plzeň získal v těžké konkurenci zlatou medaili Vladimír Přibáň ze 4. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch z Hotelové školy Plzeň, U Borského parku a bronzovou medaili získala Anna Rieckelová z 2. ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch z téže školy. Druhé místo si vysloužila Miriama Havettová ze SOŠ Hotelových služeb a obchodu v Nových Zámcích na Slovensku.

Na vše dohlížela odborná porota ve složení Martin Pastyřík (prezident Asociace sommeliérů ČR), David Král (dvojnásobný nejlepší sommeliér ČR), Pavol Velič (trojnásobný vicemistr v sommelierství ČR), Miroslav Široký (ředitel Hotelové školy Plzeň, U Borského parku 3)

"Je příjemné sledovat, jak se každým rokem viditelně znalosti a dovednosti všech soutěžících zlepšují. Například otázky v testu byly zaměřené na víno a vše s ním spojené nejen z České republiky, ale také z Francie, Německa a Itálie. Test je pro nás učitele a pro žáky vždy inspirací toho, na co se musíme pro příště zaměřit. Každým rokem je tam vždy něco nového a zajímavého. V této soutěži je krásně vidět, že máme na školách mnoho motivovaných a talentovaných žáků v oboru gastronomie.  Ještě jednou moc děkuji našim žákům za reprezentaci školy a samozřejmě Davidu Králi za maximální profesionalitu, s kterou přistupuje k budoucím sommeliérům,“ komentuje za pořádající školu učitel odborných předmětů Petr Berka.

FOTO: Petr Berka

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT