11.12.2024 13:01
11.12.2024 8:45
Na D5 havaroval kamion, skončil mimo vozovku - FOTKY
10.12.2024 13:41
V Plzni se pokračuje v opravách radnice – FOTKY
Tisíce lidí si přišly užít gurmánský zážitek na Apetit festival
V sobotu 19. května odstartoval dvoudenní svátek všech gurmánů v Plzni a okolí, Apetit festival. Program přinesl kuchařské show, hokejové promítání. Návštěvíci naladili své chuťové buňky na vlnu luxusu.
V sobotu 19. května odstartoval v areálu za OC Plaza druhý ročník plzeňského Apetit festivalu, který sebou opět přinesl klání o titul Západočeské restaurace roku a Pivovaru roku.
Sobotní slunečné počasí a lákavá nabídka restaurací, vinařství a pivovarů přilákala na Apetit festival tisíce lidí. Ti přišli za dobrým jídlem, za kuchařskými show nebo také na hokejové utkání, které se v rámci festivalu v areálu promítalo na plátně.
"Jen za sobotu dorazilo víc než deset tisíc návštěvníků, což nás velmi těší," uvedl jeden z organizátorů akce Petr Jirásek z agentury Pigs Production.
"Zatím mi chutnalo úplně všechno, jen z rajčatové polévky s čokoládou jsem taková rozpačitá. Hrozně mi chutnal kuřecí špíz s arašídy ze Zlatého draka," prozradila návštěvnice festivalu Jana z Litic.
"Já měl skvělý žebírko z Rozmarýnu," pochvaloval si pro změnu Michal z Plzně, který svůj gurmánský zážitek zakončil sladkou tečkou v podobě čokoládo-malinového tiramisu s vanilkovou zmrzlinou a pekanovou křupinkou.
"Dneska už jsem plná, měla jsem grilovanou vepřovou panenku na variaci listových salátů s malinovým vinaigrette a krutony z ciabatty z Husy a sushi ze Zeke baru. Zítra se chystám zase přijít," prozradila nám Jitka z Plzně, která na festival přišla s manželem a dcerou Sofií.
Kuchařských show se v sobotu ujal tradičně oblíbený Zdeněk Pohlreich a molekulární kuchyni představil Petr Koukolíček.
Součástí programu bylo také vyhlášení soutěže určené středním školám Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje. Nejlépe porota ohodnotila výkon žáků Střední odborné školy a Středního odborného učiliště z Horšovského Týna. Soutěž se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Milana Chovance a pod patronací Asociace kuchařů a cukrářů ČR, pobočky Šumava.
Apetit festival pokračoval v Plzni i v neděli, kdy se o kuchařské show postarali Jaroslav Sapík a Jiří Babica.
"Návštěvníkům festivalu bych chtěl ukázat možnost, jak připravit exotická jídla v Čechách, aniž bychom měli problém se sháněním surovin. Myslím si, že se dá hodně nahradit českými surovinami, aniž by pokrm ztratil originální chuť," uvedl před svou show Jiří Babica.