V Plzni proběhl Festival regionálních potravin. Známe vítěze! FOTKY

10.06.2014 16:53

Akci pořádal už počtvrté Plzeňský kraj. Kromě stánků s regionálními potravinami nechyběl ani doprovodný program včetně udělení značky Regionální potravina vítězům v 9 kategoriích.
 

DSC01095
DSC01153DSC01084DSC01085DSC01086DSC01087DSC01089DSC01090DSC01092DSC01093DSC01094DSC01095DSC01097DSC01098DSC01100DSC01101DSC01104DSC01105DSC01106DSC01108DSC01109DSC01110DSC01112DSC01113DSC01115DSC01120DSC01122DSC01124DSC01125DSC01132DSC01135DSC01136DSC01138DSC01140DSC01141DSC01142DSC01143DSC01144DSC01145DSC01147DSC01149DSC01151

Na nádvoří úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici v Plzni bylo v úterý rušno. Proběhl zde už čtvrtý ročník Festivalu regionálních potravin a jako tradičně nechyběly stánky s tím nejlepším jídlem a pitím nebo bohatý doprovodný program. Oceněno bylo také 9 obchodníků, kteří se můžou pyšnit značkou Regionální potravina Plzeňského kraje...

I přes tropické teploty dorazily na nádvoří Plzeňského kraje stovky návštěvníků. Lidé měli možnost si kvalitní a hlavně "regionální" jídlo a pití nejen ochutnat, ale také ho koupit. Jedním z míst, kde bylo rušno, byl stánek s Křimickým zelím. ,,Jezdíme pro něj ve velkém do Křimic pravidelně, ale teď máme nepojízdné auto, navíc jsou tam nějaké objížďky a autobusem se nám nechce. Jsme rádi, že můžeme nakoupit trochu tady. Salát mají výborný a právem byli ocenění," prozradila QAPu Eva Němečková z Doubravky. Právě Křimický zelný salát s křenem byl jedním z oceněných výrobků "Regionální potravina Plzeňského kraje 2014".

K vidění bylo i několik kuchařských show zaměřených na přípravu jídel z právě z "místních" potravin, ale nechyběly ani ukázky výroby másla, mlácení slámy a nejrůznější zajímavosti o "zdravém" pěstování ovoce a zeleniny se mohli dozvědět zahrádkáři. Celým programem provázela Yvetta Blanarovičová, která písničkami potěšila i ty nejmenší. ,,Já jsem hlavně ráda, že už mám polovinu všech těch regionálních potravin v autě, protože jsou to opravdu vynikající výrobky," nechala se slyšet během předávání ocenění Regionální potravina moderátorka. ,,Tak to vám to maso a vajíčka v 35 stupních v autě opravdu nezávidíme," ozvalo se se smíchem z publika.

Značka Regionální potravina oceňuje nejlepší výrobky z každého kraje. Uděluje jí Ministerstvo zemědělství a patří nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Projekt má za cíl podpořit producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či u výrobců.

Oceněné výrobky:

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas  - Bůčková roláda Jatky Blovice, s.r.o.
Masné výrobky trvanlivé - Klobása Plzák z Plzně, s.r.o.
Sýry včetně tvarohu - Bundáš - kozí sýr ořechový - Přimda
Mléčné výrobky ostatní - Bifi nápoj Zemědělská výroba Milknatur.a.s.
Pekařské výrobky včetně těstovin - Zelňáky Peko-Němečková, s.r.o.
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek - Šumavský medový špalíček Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy
Alkoholické a nealkoholické nápoje - Stvolenský mošt jablečný s bezinkou Mgr. Jaroslav Hruška
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě - Křimický zelný salát s křenem Ing. Jaroslav Lobkowitz
Ostatní - Med medovicový lesní z Českého lesa Ing. Jaroslav Lstibůrek

FOTO:QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT