03.06.2025 14:36
03.06.2025 12:10
Co si přejí obyvatelé Trojky? Výsledky hlasování v participativním rozpočtu jsou tu
02.06.2025 13:10
Plzeňská teplárenská ukončila topnou sezonu
V Plzni se konal Apetit festival - FOTKY
Festival jídla a pití Apetit festival proběhl od 18. do 19. května v prostoru pod plzeňskou Plazou. V sobotu přilákal Plzeňany nejvíce Zdeněk Pohlreich se svou show! Podívejte se na fotky.
Amfiteátr pod plzeňskou Plazou v sobotu 18. května ožil. Až do neděle se tu konal festival jídla a pití Apetit festival. Největším sobotním lákadlem byla show nejznámějšího českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha.
"My jsme přišli hlavě na Pohlreicha," říká Marie z Plzně a dodává: "Ale je tu strašně lidí, tak vůbec nic nevidíme." Její manžel tak využívá situaci, nechává manželku v davu a odchází k nedalekému stánku s pivem. Těch je tu k mání hned několik. "Nikde tu ale nevidím plzeňský, to je divný, když je to v Plzni...?" ptá se další milovník piva Honza Kabát, který přijel z jižního Plzeňska. I tak si ale pochutnává na pivku z pivovaru Černá hora a užívá si krásného sobotního počasí tak jako další návštěvníci.
Plac před hlavním podiem tzv. cooking stage se zaplnil v 16 hodin. Odpolední show nejoblíbenějšího českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha právě začíná. Vidět sice není, ale Pohlreich baví po celou hodinu i svými průpovídkami."Tak tohle fakt neumím," přiznává Vejvoďák (moderátor Petr Vejvoda) při pohledu na Pohlreichovo házení těstovin na pánvičce. "Já taky ne," směje se Pohlreich a těstoviny mu skoro vypadnou z pánvičky. "A proč ty vlastně říkáš pasta a ne těstoviny?" vyzvídá dál Vejvoda. "No prostě pasta, těstoviny to jsou takový blé kolínka, pasta, ta je lehká," odpovídá Pohlreich na otázky a přitom kuchtí přímo na podiu, kde na něj praží sluníčko. "Tady v tom světle vařit, to je fakt pohádka. Je to jiný než v kuchyni, všechno je takový světlý, hezký," svěřuje se Pohlreich, který v 17 hodin zakončil svou v pořadí druhou show na Apetit festivalu.
Zatímco se na cooking stage vařilo, na druhé scéně to kulturně žilo. Očekávaný úspěch měla kapela Brutus. "Parádně jsme si zapařily," usmívaly se po koncertování Brutusu dvě kamarádky Ilona a Verča.
Na festivalu se prezentují ale i restaurace z Plzně a celého kraje. Jedna nabízí kačici naditou brusinkovou nádivkou, druhá paštiku z králíka, další plody moře, jehněčí z rožně nebo třeba čerstvé maliny marinované v karibském rumu. Někteří návštěvníci tak odcházejí domů s hodně plnými žaludky. "Je to krásný, hlavně se vydařilo počasí. Přišli jsme ochutnat co nejvíce dobrot," říká Dana z Plzně. A které menu to u Dany vyhrálo? "Vepřová panenka z Potrefený husy, na tom jsem si fakt pochutnala," usmívá se Dana a přiznává, že už je opravdu plná.
Během soboty proběhlo na festivalu i vyhodnocení praktického kola soutěže pro střední školy Plzeňského kraje „Vaříme s regionální potravinou“. Nejlépe si podle odborné poroty vedli žáci Hotelové školy v Plzni.
Apetit festival pokračoval za Plazou také v neděli. To sice program už nebyl tak nabitý, i tak v něm bylo ale pár lákadel. "Druhý festivalový den bývá klidnější,“ potvrzuje pořadatel Petr Jirásek. Na pódiu se v neděli představil například Roman Vaněk s pořadem Peklo na talíři live nebo Petr Ocknecht, který připravuje pokrmy z hmyzu. V akci mohli návštěvníci vidět i i držitele michelinské hvězdy Oldřicha Sahajdáka.