V Plzni vypuknou koncem března první letošní Farmářské trhy!

16.03.2013 8:29

Přinášíme rozhovor s pořadatelem trhů, Tomášem Poppem. QAP.CZ zjišťoval třeba to, jestli se může zaručit za prvotřídní kvalitu nabízených produktů a jestli se chystají nějaké změny... 

V Plzni  už brzy odstartují první letošní Farmářské trhy. Poprvé v roce 2013 ožije okolí Mlýnské strouhy v sobotu 30. března a pak už trhy budou probíhat pravidelně jednou za 14 dní, vždy v sobotu od 8 do 12 hodin. A protože jsou Farmářské trhy v Plzni velmi oblíbené, QAP.CZ vám přináší rozhovor s Tomášem Poppem z pořádajícího občanského sdružení Envic.  

Tomáši, Farmářské trhy probíhají v Plzni už čtvrtým rokem, je možné ještě vymýšlet nějaké novinky?

Těch novinek opravdu moc nebude, i když postupně budeme přidávat nové prodejce. Jednou z těch novinek může být třeba pekařství pana Zemana z Horní Břízy, který peče jenom chleba. Prostě pekařství zaměřené jen na chleba. Je to kváskový chleba, peče se klasickým způsobem, tedy pořád na uhlí, nemají dokonce ani plynovou pec, ale na tom chlebu je to znát. Vydrží dlouho, fakt se ten chleba dá čtyři, pět dní úplně v pohodě konzumovat. Jinak žádné revolučení změny dělat nechceme. 

Co třeba pořádat trhy každý týden, když mají takový úspěch?

Ne, to určitě ne. Frekvence zůstane dál čtrnáctidenní. Těch důvodů je několik. Jedním z nich je naše časová vytíženost, protože máme i další práci a za další, je to tak domluvený s prodejci. Oni mají takhle dobré prodeje a je možné, že kdyby to bylo každý týden, že by už tolik zboží neprodali. Takhle jsou spokojení a pak si můžou v tom dalším týdnu jezdit i po dalších akcích.  

A co vy sám, chodíte nakupovat na Farmářské trhy? 

Já jsem na farmářským trhu pokaždé, pokud zrovna nemám dovolenou nebo nějakou jinou práci. Jsem tam vždycky před pátou, kdy přijíždí první prodejci. V půl šestý už začínáme přidělovat prodejce ke stánkům. Kolem sedmi, půl osmé jsou už všichni na místě. Jinak mám své oblíbené výrobky třeba koláče od Rendlů, nakupuju mléčné výrobky, kozí a kravské sýry mám taky rád. Nakoupím si, co potřebuju. 

Na to se právě chci zeptat. Zní to hezky "produkty prvotřídní kvality", ale mám nějakou jistotu, že jde opravdu o kvalitní zboží a ne pouze o kšeft...

My už se s těmi prodejci známe fakt hodně dlouho. Víme, co jsou zač, jak vyrábí své výrobky, odkud pochází, jaká je jejich pověst a podobně, takže s každým máme opravdu osobní vztah. A pokud je nějaký nový prodejce, jedeme přímo na farmu. Pokud je ta farma známá, tak není potřeba dělat nějaký důkladný průzkumy. Pak jsou samozřejmě i prodejci, kteří jsou trošku podezřelí. To už poznáte, že tam něco nehraje, telefonáty, emaily, informace o výrobě a s takovýma prodejcema se rychle rozloučíme. 

A nějaké rozbory, hlubší kontroly? Já jen, aby prodejce ráno nenakoupil mrkev v hypermarketu a pak to neprodal za vyšší cenu na Farmářských trzích....

To jsou jen takový drby český. V zásadě, ti naši prodejci jsou pěstitelé, výrobci. Pokud člověk prodává na farmářském trhu, tak s tou potravinou nějak pracuje. Buď je to přímo provovýrobce nebo je to člověk, který pěstuje zeleninu nebo chová zvířata a nebo je to člověk pověřený farmou. Takovej člověk má papír, dokument o tom, že je zástupce farmy a prodává jejich výrobky. A my děláme kontrolu v tom, že když prodává určitý sortiment a najedou přijde s něčím novým, tak se ptáme přímo na té farmě, jestli mu to zboží skutečně dodali. Ale dělat rozbory zeleniny, uzenin, pečiva, to není v našich silách, to by to prodejní místo muselo stát pět tisíc. 

A pozná se to chuťově, že to není mrkev koupená v hypermarketu, ale přímo od pěstitele? 

Rozhodně! Tady je důležitý to, že prodáváme zeleninu sezónní. To znamená, že se sklízí jen v době, kdy je zralá. Většina zeleniny, která se dováží, je nedozrálá a zraje cestou, kdežto my prodáváme zeleninu, která je sklizená v době, kdy má nejlepší chuť. Třeba na chuti to poznáte stoprocentně, také jak ta zelenina voní, jak vypadá.... 

Tak to tedy moc zeleniny na prvních farmářských trzích nebude....

Tam ze zelezniny nebude téměř nic. Maximálně skladovaná zelenina, mrkev, možná brambory, celer, ale budou třeba bylinky a postupně samozřejmě tý zeleniny bude postupně přibývat. 

A co zákazníci, máte už je za ty roky zmapované? 

No určitě, první nakupující přichází už před sedmou, někdy i dřív. Třeba jen koukají, jak prodejci vybalujou, čekají. To jsou většinou ti starší, pak po deváté už chodí ti mladší, no a pak už se budí i ti, co flámovali a kolem desátý začínají chodit lidé s kočárkama. Je pravda, že po celou tu dobu je k mání téměř kompletní sortiment. Prodejci už ví, kolik toho zhruba prodají, takže když přijdeme po desáté, pořád je co nakupovat. 

FOTO:Ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT